Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) va fi trecuta din subordinea Ministerului Finatelor Publice (MFP) sub controlul direct al prim-ministrului, pentru "a da un nou impuls absorbtiei fondurilor europene", a declarat miercuri premierul Emil Boc. El a precizat ca Autoritatea de Certificare si Plata va ramane in continuare in subordinea Ministerului de Finante ca autoritate distincta si independenta de ACIS.

"Practic, ceea ce inseamna coordonarea fondurilor europene trece in subordinea directa a prim-ministrului. E o asumare directa la cel mai inalt nivel a acestei teme", a spus Emil Boc.

Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale indeplineste rolul de coordonator national al asistentei in relatia cu UE. In calitate de coordonator national al asistentei nerambursabile acordate de Uniunea Europeana, ACIS are atributii si responsabilitati atat in ceea ce priveste asistenta financiara de pre-aderare, cat si in ceea ce priveste coordonarea gestionarii fondurilor structurale si de coeziune.

In acest sens, institutia coordoneaza pregatirea si functionarea cadrului legislativ, institutional si procedural pentru gestionarea instrumentelor structurale, iar pe de alta parte programeaza, coordoneaza, monitorizeaza si evalueaza utilizarea asistentei financiare nerambursabile.

Autoritatea de Certificare si Plata este o structura organizatorica in cadrul Ministerului Finantelor Publice, responsabila cu certificarea sumelor cuprinse in declaratiile de cheltuieli transmise la Comisia Europeana si pentru primirea fondurilor transferate Romaniei din Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European si Fondul de Coeziune si asigurarea transferului acestora catre beneficiari, precum si a sumelor de prefinantare si cofinantare aferente acestora din fonduri alocate de la bugetul de stat.