Liderii Romaniei, Bulgariei si Greciei ar trebui sa permita unor experti straini administrarea fondurilor europene, a declarat pentru Euractiv europarlamentarul german Jorgo Chatzimarkakis, membru al grupului liberal din PE.

Jorgo ChatzimarkakisFoto: Arhiva personala

"Toate aceste tari au problema de a fi foarte mandre, spunind 'aceasta masura ar afecta suveranitatea', desi nu e cazul", a spus Chatzimarkakis.

El a precizat ca cele trei tari - dar in special Bulgaria si Romania - nu sunt capabile sa absoarba de o maniera eficienta fondurile europene.

Jorgo Chatzimarkakis a mentionat ca Johannes Hahn, comisarul european pentru politici regionale, dispune de sute de milioane de euro pentru "asistenta tehnica": "Asta inseamna ca poate trimite oameni, experti de la Banca Europeana de Investitii, de la Comisia Europeana, din statele membre, pentru o anumita perioada de timp, in tarile respective, pentru a le ajuta sa administreze, sa implementeze programele si sa absoarba banii".

Intrebat daca cele trei tari vizate ar putea sa-si calce pe mandrie si sa accepte o astfel de propunere, europarlamentarul german a raspuns: "Aceasta este problema. Toate aceste tari au problema de a fi foarte mandre, afirmand ca 'aceasta ne afecteaza suveranitatea', ceea ce nu este cazul, desigur".

"Consider ca trebuie sa gandim dincolo de a fi sau a nu fi mandru. Inteleg ca grecii sunt foarte sensibili acum atunci cand vine vorba de mandrie nationala. Dar, pe de alta parte, tinerii nu pot astepta un loc de munca doar pentru ca primul ministrul sau ministrii sunt prea mandri. Trebuie sa inteleaga ca aici sunt bani in conturi", a subliniat acesta.

Dar banii nu pot crea locuri de munca si nu pot ajuta oamenii daca politicienii continua sa se comporte in acest fel, a avertizat el.

"Ar trebui sa se opreasca, politicienii greci, romani si bulgari ar trebui sa inceteze sa le spuna oamenilor lucruri care nu sunt adevarate. Ar trebui sa recunoasca: avem o problema aici. Am putea limita asistenta tehnica la trei ani si asta ar fi", a continuat europarlamentarul german.

Intrebat care ar fi pozitia Parlamentului European daca aceasta propunere ar fi supusa votului, Jorgo Chatzimarkakis a precizat ca s-ar crea un precedent iar "parlamentarii vor judeca foarte atent daca ar trebui creat un precedent".

"Dar privind la criza adanca in care se afla Grecia, cred ca vom obtine o majoritate cel putin pentru Grecia iar acest precedent ar pava calea pentru Bulgaria si Romania", a adaugat el.

UPDATE 1: Ton van Lierop, purtatorul de cuvint al Comisarului european pentru Politica Regionala (care gestioneaza fondurile pentru Dezvoltare Regionala), a declarat pentru HotNews.ro ca la nivelul Comisiei Europene nu exista nici o initiativa care sa impuna Romaniei experti straini pentru gestionarea fondurilor UE.

UPDATE 2: Renate Weber, europarlamentar roman membru ALDE, a declarat pentru HotNews.ro ca "niciodata la nivelul grupului ALDE nu am avut o astfel de discutie".

Deocamdata, europarlamentarul Jorgo Chatzimarkakis nu a putut raspunde intrebarilor HotNews.ro.

Vom reveni cu amanunte