Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a descoperit nereguli la o treime dintre cele 124 de contracte finantate din fonduri europene prin Programul Operational Regional - Axa 2, Reabilitare infrastructura regionala si locala de transport. Institutia a decis aplicarea unor corectii financiare la contractele gasite in neregula in valoare de 179 milioane de lei, respectiv 5,58% din totalul fondurilor europene accesate.

Auditul realizat de MDRT a vizat descoperirea unor nereguli in aplicarea legislatiei privind achizitiile publice. Printre neregulile gasite se numara:

La Consiliul Judetean Botosani, firma care a castigat licitatia nu a indeplinit toate conditiile mentionate in caietul de sarcini. S-au aplicat corectii financiare de 722 de mii de lei.

La CJ Braila, durata de executie a lucrarilor era de 180 de zile. Ulterior, Consiliul Judetean a acceptat ca lucrarea sa fie terminata in 530 de zile. S-au aplicat corectii financiare de apropape 2 milioane de lei.

CJ Teleorman a decis aplicarea procedurii restranse accelerate pentru contractarea de servicii in vederea realizarii unui drum judetean. Si in judetul Ilfov s-a aplicat aceeasi procedura.

In judetele Dolj, Olt, Craiova-Mizil, Consiliul Judetean a pus firmelor care participa la licitatie conditia ca statia de beton sa se afle la o distanta fixa fata de oras, ceea ce a defavorizat alte firme.

Corectiile financiare aplicate de minister nu vor mai fi suportate din fonduri europene, ci vor fi platite din bugetul local. Din cele 39 de contracte la care s-au gasit nereguli, la 6 s-a hotarat deja aplicarea corectiei financiare de 59 de milioane de lei, pentru celelalte urmand ca decizia de aplicare a corectiilor sa se ia de catre unitatea de management a proiectului in urmatoarele saptamani.

Dintre cele 39 de contracte descoperite cu nereguli, 30 aveau aviz de la unitatea centrala de verificare a achizitiilor publice, cum ca respecta legea.

"Suspendarea platilor se aplica in mod obisnuit in programele de accesare a fondurilor europene. Erorile au fost comise din neglijenta si nu exista suspiciunea de frauda, doar erori in aplicarea legii achizitiilor publice", a declarat ministrul Elena Udrea.

Ministerul Dezvoltarii a decis verificarea contractelor derulate in cadrul Programului Operational Regional - Axa 2 in urma verificarilor facute de CE in perioada 28 aprilie - 1 mai si a descoperirii unor nereguli la 4 contracte desfasurate in cadrul acestui program. Ca urmare a descoperirii acestor nereguli, CE a suspendat platile pe toate proiectele desfasurate in acest program in luna iunie.

Ministrul Elerna Udrea a declarat ca auditul prezentat astazi de minister va fi trimis Comisiei Europene pentru deblocarea proiectelor. Pentru a nu bloca proiectele aflate in desfasdurare, ministerul va face platile catre consiliile judetene dintr-un imprumut de 980 milioane lei, accesat de la Ministerul Finantelor. Dupa deblocarea proiectelor de catre Uniunea Europeana, Ministerul Dezvoltarii va rambursa sumele folosite Ministerului de Finante.