Alan Greenspan, fost presedinte al Fed: The Euro is breaking down
Alan Greenspan a aratat ca nordul Europei e format din tari (Germania si Finlanda) cu o cultura de disciplina bugetara in timp ce tarile din sudul Europei, precum Grecia consuma mai mult decat produc si acumuleaza datorii. "Problema este ca exista un clivaj in crestere in cercurile economice, analitice si bancare cu privire la ce ar trebui sa fie euro pentru 17 tari cu culturi diferite. Acest lucru nu poate functiona", a precizat Greenspan.
El a mai adaugat ca nu se asteapta ca SUA sa recada in recesiune, chiar daca sansele pentru ca acest lucru sa se intample au crescut.
Citeste si Criza si vinovatii ei
Greenspan avertizase anterior ca FED risca sa genereze o explozie a inflatiei, daca nu va intrerupe la momentul potrivit masurile de stimulare a economiei. "Nu iti poti permite sa sustii, mai mult decat este necesar, aceasta cantitate extraordinara de lichiditati, intrucat acest lucru va genera o inflatie enorma", a declarat Greenspan.
Vezi si de ce provocarea momentului o reprezinta reglementarea mai stricta a bancilor si ce legatura are asta cu criza datoriilor

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
declaratiile lui nu fac decat sa puna presiune pe euro... probabil asta si vrea...
pana una alta poate domnu economist ar trebui sa-si vada de tara lui care are cele mai mari datorii din lume si care, pana una alta a pornit criza asta economica!
Mai verifica - sunt altii care nu si-au declarat datoriile vreodata, in schimb stiu sa ascunda sub pres.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt
[1] https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2079.html
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_public_debt
2. Si Europa poate tipari Euro apasand pe un buton, dar nu sunt iresponsabili sa o ia pe panta inflatiei cand se pot gasi si alte solutii
3. Nu mor caii cand vor cainii. M-am saturat de babe omida care prezic caderea unuia sau al altuia, dar care uita ca sunt la originea crizei
Nu zic ca Euro e pe calea cea buna dar nici cu America nu ma fac de ras. Care pica prima?
Cetatenii tarilor nordice regreta toata treaba asta, sunt convins!
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2079.html
Economiile "mari" si "civilizate" au cele mai mari datorii.
De aceea au invitat "bananierii" din sud-est sa li se alature, insa doar la rau.
Mai pe scurt, vazand declaratiile politicienilor nostri de stanga sau dreapta, vom plati si noi pentru toate autostrazile, zgarie-norii si grevele din Franta.
Chiar nu are putina rusine acest individ?
Pai cine consuma cu mult mai mult decat produce?
Nu tara unde el are nerusinarea sa jigneasca pe altii?
Din pacate acesti oameni bolnavi conduc lumea...iar noi (culmea) ne mai si miram ca lumea se prabuseste!
tzi'o zic de aici de peste garla.
taxe si impozite mai mici.
benzina s'a scumpit intr'adevar, cam 20 centi pe litru fata de anul trecut. este sub 4 usd/gallon la pompa, benzina cea mai scumpa. adica in jur de un dolar/ litru.
carnea este cam la acelasi pret cu ro.
legumele si fructele sunt ceva mai scumpe.
rata la ipoteca este in sub 4.5% - taman am refinantat la 4.3.
singurul lucru mai nasol este asistenta medicala mai scumpa, dar de calitate.
daca'si retrag trupele din coreea, taiwan, japonia si europa, mai economisesc si reduc cheltuielile bugetare. oricum, cu noile state unite ale ioropii nu va mai fi nevoie ca americanii sa cheltuie, se apara singuri. mai ales bazat pe armatele italo frantuzesti.:-)
in rest, asa cum zici, america e la marginea prapastiei. china i'a intrecut, ioropa la fel. :-)
vw jetta sau golf, motoare 2 l sau 2.5 cinci cilindri, incepe la cam 16 mii usd.
sub 20 de mii ai o paleta f. larga sa alegi, japoneze, americane sau europene.
dobanzile la credite sunt mai mici ca niciodata.
se vand si cu doi ani de gratie.
un singur lucru e nasol, aici sunt peste 41 de grade celsius, adica 106 fahrenheit.
merge a/c in draci :-)
nici macar in competitie.
americanii sunt bucurosi cu o moneda unica europeana, mai putin de lucru in operatiunile de import export, o stabilitate mai buna a preturilor.
daca euro are probleme, nu e din cauza americanilor.
atat fed cat si bce coopereaza in interesul schimburilor economice.
europa occidentala este principal exportator pe piata americana.
china este cel mai mare, dar multe din marfurile exportate de china in sua sunt de fapt americane, produse sau ansamblate in china.
marfurile sub firma chiezeasca au putina trecere la cumparatorul american. daca tenisii nu's nike, rebock, adidas, nu se vand.
la fel si electronicele. etc...
deci, exista un interes major pentru americani sa nu aiba de'aface cu zeci de monede ioropene,
http://www.imdb.com/title/tt1742683/
Cum ar fi acum sa zica si Banca Centrala a Chinei ca ei nu mai au incredere in dolar, avand in vedere datoria americana, si sa inceapa sa vanda masiv.
Dolarul s-ar deprecia masiv, importurile vor scadea drastic (ia uitati cum arata balanta comerciala a USA [1]), nivelul de trai ar scadea la valori inimaginabile pentru ei iar SUA ar intra intr-o criza fara precedent.
Sistemul financiar american este inca unul nu tocmai sanatos si inca nu se iau masuri. Aici sunt doua articole foarte interesante. Merita sa li se acorde timp [2],[3].
Euro va ramane moneda care a ajutat Germania sa-si securizeze o piata de desfacere sigura in Europa.
[1] http://www.tradingeconomics.com/united-states/balance-of-trade
[2] http://www.kevinpezzi.com/blog/Hitler_the_economist.php
[3] http://www.vanityfair.com/business/features/2011/09/europe-201109
Alan Greenspan
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alan Greenspan
Alan Greenspan este un economist american, fost preşedinte al Federal Reserve[1]. Greenspan a condus banca centrală americană în perioada 1987 - 2006 şi este considerat arhitectul crizei financiare din perioada 2007 - 2009 deoarece a patronat modificările legislative care au redus puternic reglementarea sistemului bancar, dând mână liberă marilor grupuri financiare, şi a menţinut dobânzile la niveluri foarte joase pentru a încuraja creditarea la scară largă[1].
mda, iar America nu are nici un trilion din alea 14 datorie si consuma doar made in USA, nu China/India, etc... ce tare e omu'! A uitat cand era la FED si tiparea americanilor bani...
Se da pe fata faptul ca, asa cum au tot sustinut pasionatii de teoria conspiratiei, FED este o institutie pur politica, nu tehnica, urmarind interesele celor de la putere. Pentru ca nici un bancher care se respecta nu ar face o astfel de afirmatie alarmista, numai politicienii fac asta.
Pe de alta parte, Greenspan evident are dreptate asupra cauzelor problemei. Toata lumea stie de ele dar faptul ca exista niste surse de probleme nu inseamna ca euro o sa esueze.
Si in fine, daca tot vorbim de clivaj, cel din UE e nimic fata de clivajul enorm din SUA intre clasa stratosferica, detinatoare a >90% din avutia mondiala, nu numai nationala, si restul populatiei. Evident ca si guvernul si FED si Greenspan urmaresc interesele cu iz de ozon. Si criza initiala si cea de acum a SUA au fost inginerite chiar de dansul si de administratiile care s-au perindat fara sa schimbe nimic pentru a spolia populatia amarasteana si a mentine acest clivaj. Ca la o hidrocentrala, puterea in sistemul democratic este o functie de diferenta de potential, adica exact clivajul.
Ce va fi interesant in perioada urmatoare este reactia Chinei: caderea dolarului, din care detine cantitati enorme, o deranjeaza la fel ca pe amarastenii americani, iar China, spre deosebire de acele creiere bine spalate din State, are ceva de spus si o va zice cu greutate.
Stay tuned and use your brain,
Dar sistemul bancar e mult sofisticat, asa ca nu poate tehnic sa zica 'pas' de maine.
Greenspan are si dreptate si experienta si instinct.
Imaginati-va o alta moneda de conversie!
In economia europeana se aduna in prezent mere cu pere mai mult sau mai putin putrede sau in curs de expirare si se doreste sa se obtina o moneda credibila si serioasa!
Basescu a fost mai precis si mai clar in declaratii zilele trecute cand a cerut titorirea SUE!
Pana la urma care va fi pasul urmator in UE? Vom fi impreuna sau se descurca care cum poate?
Soarta monedei europene este strans legata de raspunsurile la aceste intrebari!
O decizie va trebui luata foarte curand si cred ca nici politicienii si nici contribuabilii europeni nu sunt pregatiti sa ia taurul de coarne,o situatie care nu face decat sa confirme scepticismul greenspanian!
Asa ca mizati pe aur sau pe leul romanesc!Cel putin deocamdata eu zic ca sunt mai sigure!Best regards!
Cred ca esti doar un admirator...
Nutzi.
Acum nu spun ca Grecia&Comp fac bine ca produc mai putin decat consuma sau invers, dar sa vina tipograful sef sa dea lectii de responsabilitate, asta este chiar cinic.
Europenii ar trebui sa urmeze exemplul Spaniei, sa legifereze un nivel maxim de deficit, sa respecte aceasta lege si sa nu faca ce li se dicteaza de la FED, care pana una alta sunt niste privati.
O alta cale ar fi neplata. Falimentarea tuturor tarilor cu datorie din UE, sa crape FED-ul si clica lui. Ati dat credite din neant? Iata tot neant pe post de plata!
Pentru ca acum fie vorba intre noi, la cine sunt datoare toate statele. La o mana de netrebnici, care au imprumutat lumea cu hartie tiparita si acum au pretentia sa fie stapani. Daca li se spune netrebnicilor: "cand ati dat credit hartia voastra igienica ati riscat si ati pierdut"? Ce vor face? Vor asmuti sluga lor, SUA sa atace restul lumii? Sau vor lua pur si simplu teapa?
Grecia nu stiu cat de mult control are asupra euro.. daca poate genera o banknota de 1 euro.
De Romania nu discutam.. ca noi producem lei si mai avem un pic si ne imprumutam in Renminbi ( Made in China )
Sa nu ne comparam cu SUA, au o putere imensa si pot sa fie ei cat de prosti vor, ca or sa fie tinuti in picioare de restul lumii, trebuie sa va ganditi cate inovatii de la ei se folosesc in lume, si cate inovatii nemtesti, japoneze, chinezesti, filandeze si ce mai vreti voi se folosesc.
As incepe cu companiile de software, companiile de hardware. O sa ii tinem cu totii in brate pe americani oricat de prosti sunt, pentru ca imediat dupa ei, picam noi in cap. Invers nu se respecta.
poti inlocui tu aurul furat si inlocuit cu tungsten si plumb de la Fort Knox?
poti tu sa-i restitui lui Hugo Chavez cele 106 tone de aur pe care le are la JPM?
poti sa salvezi banca Americii de la faliment sau Citigroup?poti sa eviti cumpararea lor de catre JP Morgan Chase vineri?
poti sa -i impiedici pe chinezi sa dea de pamant cu americanii prin folosirea cutremurelor?
samd
Dupa ce a reglementarile cu privire la banci, a zis la audierile din congresul american ceva de genul ca nu a crezut ca bancile puteau fi asa de lacome.
Daca vinovatii pentru criza financiara ar trebui sa faca puscarie, asta ar sta in celula cu numarul 1.
Daca studiati un pic problema o sa vedeti ca germenii crizei nu se afla in dereglementarea pietelor financiare, ci in intderventia directa si masiva a statului american in pietele financiare si imobiliare(vezi Fannie & Freddie).
cui prodest?
Casele se ieftinisera – se construisera enorm de multe, excesul de creditare generand exces de oferta pe piata imobiliara. Imprumutatii s-au trezit ca locuintele lor cumparate cu USD 200.000 au ajuns sa valoreze USD 70-80.000 si au refuzat (sau pur si simplu nu au mai putut )sa mai achite ratele la imprumuturile lor paguboase.
Bancile de investitii nu si-au mai recuperat faimoasele plasamente cu rating exceptional si au inceput sa falimenteze.
Culmea e ca multi brokeri isi pacaleau clientii sa-si investeasca banii in asemenea plasamente, desi erau constienti ca sunt niste mizerii supra-evaluate si – mai mult - ei, brokerii, pariau pe scaderea valorii de piata a plasamentelor pe care le recomandau clientilor !
Cu putina reglementare, care sa limiteze lacomia, coruptia si dementa bancilor si agentiilor de rating, nu s-ar fi intamplat asa ceva.
un alt exemplu, in energie, Enron
s-a dergularizat piata energie in US ca chipurile sa fie concurenta si asta o sa duca la scaderea energie electric. Sti ce s-a intamplat? Au crescut, in California au inceput sa apara pene de curent in timpul iernii cand consumul era la minim, nu se mai intamplase niciodata. "Baietii destepti" dergularizti acum au inceput sa se infrupte cu nesat... Mai studiaza...
din pacate pentru ei, the US Dollar is breaking down faster.
Cat despre diferenta dintre nordul si sudul Europei (alt stereotip), adevarul e pe la mijloc. Si tarile nordice au datorii, doar ca sunt mai rezonabile.
Multumesc,
Este scos tocmai el la inaintare deoarece nu mai este oficial al guvernului american (deci UE nu poate sa protesteze in mod formal fata de guvernul SUA, cum ar fi fost cazul daca actualul sef al Fed facea astfel de declaratii).
Destul de transparent lucrat: asta ma face sa concluzionez ca fie situatia Euro se imbunatateste fie cea a dolarului se agraveaza.
La 85 de ani sa faci asemenea declaratii, in loc sa iti folosesti experienta si influenta politica ca instrumente de indrumare a mintilor americane dornice de avutie.
Chiar si la varsta aceasta cand totul e istorie si viata se apropie cu pasi repezi de sfarsit, unii isi varsa in continuare veninul din care au trait toata viata. Oare nu exista nicio constiinta, nici macar a celor mai in varsta ? Probabil ca nu.
Oricum el anunta discret faptul ca planul a dat roade si euro a fost distrus.
In ultimii ani a stiut tot timpul ce face. Fraieri au crezut ca nu se pricepe :). Totusi cred ca el a fost pionul de sacrificiu. La varsta lui nu prea mai are ce pierde :)
Un om ca Greenspan stie tot ce misca in bancile europene.
Bineinteles totul are un pret (joburi,etc) dar e mai bine decat sa faci un razboi cu arme.
Tragem linia si o luam dela inceput :))))
S-a pierdut esenta , cred eu, atat in articol cat si marea majoritate a comentariilor.
Alan Greenspan a facut declaratiile in cadrul unei conferinte la Washington unde a raspuns la intrebari legate de economia USA.
Aici AG a vorbit despre USA si raspuns la o intrebare legata de teama de a intra din nou in recesiune. Nu crede, cel putin deocamdata.
Economia din USA nu se relanseaza pentru ca exista incertitudini ale consumatorului - si astfel nu se relanseaza consumul - dar si in randul investitorilor/ companiilor, care datorita incertitudinilor nu lanseaza noi afaceri si implicit nu creaza noi locuri de munca. - explicatiile apartin lui AG.
Si urmeaza esenta care face legatura cu articolul de sus: economia USA nu merge bine si datorita problemelor din Europa pentru ca "trade" cu Europa ocupa 20% din comertul USA.
Mai spune AG ca in Europa exista o diferenta culturala intre Nord si Sud si isi prezinta argumentele din articol. AG le prezinta fara panica, ca o explicatie necesara asupra problemelor de natura culturala cu care se confrunta euro.
Cred ca este un punct de vedere perfect pertinent si asupra caruia si mai marii UE ar trebui sa reflecteze si sa decida mai repede cum sa actioneze unitar, daca vor sa mentina EMU. Pentru ca altfel pleaca semnale proaste, nu pentru ca vrea AG, ci pentru ca asta este realitatea...
Cu regret, are dreptate AG si sa vedem clar barna din fata noastra, nu paiul american.
Nu AG a generat criza, ci un sistem bancar care a actionat cu o lipsa de responsabilitate si discernamant in goana dupa imbogatirea rapida.
Blamarea dereglementarilor este folosita de multe ori pentru a evita o analiza mai adanca a crizei.
Oare se doreste o analiza corecta a cauzelor care au dus la aparitia crizei, sau se arunca pisica ...
Uite ca a fost posibil sa ll condamni pe Madoff si chiar el se intreba de ce au actionat asa de tarziu?
In acest caz s-au vazut greselile si gresitii lor...
Unde gresim?
Mai mult, daca lucrurile incepusera sa mearga intr-o directie nu tocmai buna de ce nu au fost luate masuri de contracarare?
AG nu mai este sef la FED din Ian. 2006...
Sau poate pentru ca AG a fost al 13-lea sef FED el si numai el este capul tuturor greselilor?
(cifra 13, bat-o vina, ea este de vina!!!)