Economia Greciei s-ar putea contracta cu pana la 5,5% in acest an, iar recesiunea continua si in anul urmator, a declarat luni reprezentantul FMI in Grecia, Bob Traa, care a adaugat ca tara trebuie sa accelereze reformele pentru a reveni pe crestere, potrivit Reuters.

"Redresarea economiei nu se va materializa fara o revigorare a reformelor", a declarat Bob Traa in cadrul unei conferinte la Atena.

"Credem ca economia va inregistra in 2011 o scadere de circa 5,5%. Pentru ca este nevoie de timp pentru a iesi din zona negativa, proiectia pentru 2012 la care lucram este negativa, de 2,5%. In prezent, credem ca economia nu va incepe sa creasca fata de trimestrul anterior inainte de finele anului viitor", a mai spus oficialul FMI.

Evangelos Venizelos, ministerul elen de finante, a anuntat saptamana trecuta ca Grecia va ramane in recesiune si in 2012, pentru al patrulea an consecutiv, revizuind estimarile guvernului care se astepta ca economia sa atinga nivelul minim in acest an. Declinul activitatilor economice, influentat si de masurile de austeritate menite sa echilibreze finantele publice, a depasit asteptarile si a impiedicat atingerea tintelor fiscale stabilite cu creditorii internationali ai Greciei.

"Trebuie sa realizam ca recesiunea din ultimii trei ani se va prelungi si in al patrulea. Trebuie sa realizam cat de grava este recesiunea pentru a intelege divergenta fata de proiectiile troicei (UE/FMI/BCE) din mai 2011", a spus Evangelos Venizelos in cadrul unui discurs in Parlament.

In raportul World Economic Outlook, publicat in luna aprilie, FMI estima ca Produsul Intern Brut al Greciei se va reduce cu 3,0% in acest an, urmand ca in 2012 sa inregistreze un avans de 1,1%.