Ungaria intentioneaza sa isi reduca deficitul bugetar la 2,5% din PIB in 2012, prin reducerea cheltuielilor si cresterea veniturilor, printre masurile avute in vedere de cabinetul de la Budapesta fiind si majorarea TVA de la 25% la 27%, potrivit Reuters. Guvernul vrea sa reduca deficitul bugetar cu 750 miliarde de forinti in 2012, din care 450 miliarde de forinti vor proveni din majorarea taxelor pe venit.

Gyorgy Matolcsy, ministrul ungar al economiei, a aratat vineri ca Executivul are in vedere cresterea TVA la 27% de la inceputul naului viitor, majorarea contributiilor sociale pentru angajati si angajatori si reducerea evaziunii fiscale cu un punct procentual, si impunerea unei taxe pe jocurile de noroc online. La acesta se adauga cresterea accizelor, masura care a fost anuntata anterior.

Totodata, autoritatile au anuntat ca vor reduce personalul din administratia publica, circa 5.500 de persoane urmand sa isi piarda locul de munca anul viitor.

Oficialul estimeaza ca majorarea TVA va aduce la buget venituri suplimentare de 150 miliarde de franci, care a adaugat ca aceasta masura este in concordanta cu reglementarile UE, care nu stabilesc un nivel maxim al taxei pe valoare adaugata. In prezent, nicio tara din UE nu are o TVA mai mare de 25%.

Tinta de crestere economica pe 2012 a guvernului ramane la 2%, in conformitate cu asteptarile pietei, insa lund in considerare incertitudinile din piata si impactul noilor masuri autoritatile se asteapta la un avans de 1,5%. Gyorgy Matolcsy este de parere ca proiectia de crestere economica pe anul viitor, de 1,5%, este "destul de realista".

Ungaria a avut in 2010 un deficit bugetar de 4,2% din PIB, iar pentru acest an are o tinta de deficit de 2,94% din PIB.