Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat joi un curs de referinta de 4,3081 lei pentru un euro, aceasta valoare fiind cu 1,79 bani mai mare decat cea din ziua anterioara. Un nivel atat de ridicat al cursului de referinta nu a mai fost inregistat din data de 6 decembrie 2010, cand un euro era cotat la 4,3110 lei.

Pe piata valutara, leul s-a confruntat cu presiuni de depreciere in sedinta de miercuri si s-a tranzactionat pana la minimul de 4,3030 unitati/euro. Sedinta de joi a fost deschisa la un curs de 4,3030 lei/euro, pe fondul pesimismului generalizat, urcand destul de repede pana la 4,31 unitati/euro. La acest moment vanzatorii au intrat in piata si au impins cursul pana la 4,2950-4,2980 lei/euro. Ulterior, cursul a reintrat pe un trend crescator, pe baza unor ordine comerciale, atingand un maxim de 4,3110 lei/euro. In jurul orei 13:00, leul era cotat la 4,3070-4,3105 unitati/euro.

Un dealer din piata a declarat pentru HotNews.ro ca deprecierea monedei nationale a fost cauzata de mesajul dat de Fed, care nu a multumit pietele, astfel incat bursele au cazut, iar pietele emergente sunt sub presiune. El a mai precizat ca monedele din regiune au avut o evolutie similara, dar de o amploare mai mare.

La randul lor, economistii ING Bank arata ca aversiunea fata de risc a fost vizibila in pierderile inregistrate de actiuni atat pe pietele din SUA, cat si Asia pe parcursul noptii dupa ce Fed a anuntat extinderea maturitatii titlurilor din portofoliu in linie cu asteptarile pietei, dar a subliniat in acelasi timp “riscuri semnificative de scadere privind perspectiva activitatii economice din SUA”.

Ei apreciaza ca conditiile curente nu favorizeaza moneda locala, care ar putea "sparge" joi nivelul minim la care s-a tranzactionat anul acesta, de 4,3120 lei/euro.

Rezerva Federala a anuntat ca va vinde, pana la sfarsitul lunii iunie 2012, titluri de trezorerie in valoare de 400 miliarde dolari si va achizitiona, pentru acceasi suma, alte titluri, insa cu un termen de maturitate extins. Institutia sustine ca programul anuntat vizeaza reducerea costurilor de imprumut acordate firmelor si consumatorilor, inclusiv reducerea costului creditelor ipotecare. Oficialii spera ca ratele mai mici vor incuraja companiile sa construiasca fabrici noi si sa faca angajari. Separat, Fed a anuntat ca va relua eforturile directe pentru a ajuta piata creditelor ipotecare.

Leul s-a depreciat si in fata dolarului american, cursul afisat de BNR fiind de 3,1978 lei pentru un dolar, fata de 3,1368 lei/dolar in sedinta de miercuri.

Comparativ cu francul elvetian, leul a castigat aproape un ban fata de referinta din ziua anterioara, ajungand la 3,5035 lei/franc. In acelasi timp, 100 de yeni japonezi au fost cotati la 4,1784 lei, dupa ce in ziua anterioara cursul bancii centrale a fost de 4,1116 lei pentru 100 de yeni.