Ministerul de Finante de la Atena, Evangelos Venizelos, a respins stirile aparute luni in care se arata ca a discutat cu seful FMI, Christine Lagarde, si cel al Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, despre o eventuala intrare ordonata in incapacitate de plata a Greciei, potrivit AFP.

"Am ajuns intr-un moment in care exista rapoarte despre ceea ce s-a spus intr-o intalnire cu usile inchise, la care au participat doar doamna Lagarde, domnul Trichet si cu mine", spune Evangelos Venizelos intr-un comunicat remis de ministerul pe care il conduce.

"Ceea ce este absolut sigur este ca nu a fost si nici nu ar fi putut fi o discutie despre asa-numitul scenariu de faliment controlat", mai arata ministrul elen de finante.

Surse apropiate G20 au declarat sambata pentru The Daily Telegraph ca oficialii europeni pregatesc un plan amplu de restaurare a increderii in moneda unica europeana care implica o masiva recapitalizare a bancilor, majorarea resurselor Fondului european de stabilitate financiara pana la 2.000 miliarde de euro si un posibil faliment controlat al Greciei.

Totodata, BBC arata ca o serie de rapoarte FMI sugereaza ca detinatorii de obligatiuni emise de statul elen si-ar putea asuma o pierdere de 50%.

Autoritatile germane si franceze au inceput sa creioneze o strategie bazata pe trei piloni, pe fondul amplificarii scenariilor de escaladare a crizei datoriilor suverane, care ar putea antrena o spirala in afara oricarui control.

Scopul este construirea unui "zid" de siguranta in jurul Greciei, Portugaliei si Irlandei, pentru a preveni extinderea crizei spre Italia si Spania, considerate "prea mari pentru a putea fi salvate".