Grecia nu va fi niciodata in masura sa isi plateasca datoriile uriase, dar obligatiunile sale care au fost mult timp evitate de catre investitori au devenit dintr-o data cautate de catre fondurile speculative, potrivit Sibex. Dupa ce unii investitori au castigat imens mizand impotriva bancilor franceze, multi si-au indreptat atentia catre atractia riscanta a momentului in zona euro: au cumparat titluri de stat grecesti, al caror pret este de 36 de eurocenti per euro.

Acesti investitori spera sa inregistreze profit mare pe fondul sperantelor ca UE si FMI vor salva din nou Grecia de teama unui dezastru financiar mondial.

Conform acordului pe care Grecia l-a semnat in iulie cu bancile sale, ca parte a planului de salvare european, o mare parte din obligatiunile sale sunt programate sa fie transformate in titluri pe termen lung care ar putea valora mai mult de 70 centi per euro. Daca acordul se incheie in luna octombrie, si presupunand ca cel mai recent plan de salvare este ratificat de catre parlamentele celor 17 tari din UE care folosesc moneda euro, cei care au cumparat recent obligatiuni la preturi de criza ar putea, in anumite cazuri, sa isi dubleze banii.

Dar, ceea ce este bun pentru fondurile speculative, nu este neaparat bun si pentru Grecia.

Citeste mai mult pe site-ul Bursei din Sibiu.