Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut joi dobanda de politica monetara la 1,5%, in pofida deteriorarii situatiei economice si financiare, potrivit AFP. Aceasta decizie a fost estimata de majoritatea analistilor, care se asteapta ca institutia sa lanseze noi programe pentru a ajuta bancile sa faca fata crizei datoriilor din zona euro.

UPDATE: Jean-Claude Trichet a anuntat ca BCE va efectua o serie de tranzactii exceptionale, pentru a ajuta bancile din zona euro sa se refinanteze.

Institutia va pune la dispozitia bancilor doua operatiuni de refinantare pe 12 si 13 luni, cu o valoare nelimitata, si va continua operatiunile pe sase luni.

De asemenea, BCE va reactiva programul de rascumparare de obligatiuni, caruia ii vor fi alocati 40 miliarde de euro pentru perioada noiembrie 2011 - octombrie 2012. In cadrul acestui program, BCE va achizitiona de pe piata secundara obligatiuni emise de statele in dificultate din zona euro.

Sedinta BCE de joi este si ultima condusa de Jean-Claude Trichet, ce urmeaza a fi inlocuit de catre Mario Draghi incepand cu luna noiembrie.