Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat vineri un curs de referinta de 4,3146 lei pentru un euro, valoare cu 0,18 bani mai mare decat cea din ziua precedenta.

Pe piata valutara, leul a inregistrat joi o sedinta relativ statistica, incheind ziua la 4,3160 unitati/euro, cu 10 puncte peste nivelul de inchidere precedent.

Economistii ING Bank cred ca leul poate recupera vineri terenul pierdut, in conditiile in care datele privind productia industriala din Romania din luna august si prognozele in cazul datelor similare din Germania fiind favorabile.

"Totusi, este posibil ca miscarile leului sa fie reduse pana la publicarea datelor privind piata fortei de munca din SUA", arata economistii bancii olandeze, care precizeaza ca prognozele pentru aceste date sunt nefavorabila leului, insa impactul asupra monedei romanesti ar putea fi relativ redus.

Leul a castigat teren in fata dolarului american, cursul BNR fiind de 3,2149 lei pentru un dolar, fata de 3,2263 lei pentru un dolar cat a fost in sedinta anterioara.

Moneda nationala a continuat sa se aprecieze in fata francului elvetian, referinta BNR fiind de 3,4875 lei/franc, cu 0,25 bani mai mica decat joi. In acelasi timp, 100 de yeni japonezi au fost cotati la 4,1928 lei, dupa ce in ziua anterioara cursul bancii centrale a fost de 4,2082 lei pentru 100 de yeni.