Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat luni un curs de referinta de 4,3053 lei pentru un euro, aceasta valoare fiind cu 0,93 bani mai mica decat cea afisata la sfarsitul saptamanii trecute.

Pe piata valutara, leul s-a tranzactionat intr-un interval ingust vineri si a inchis sedinta la 4,31 unitati/euro, evolutia monedei autohtone fiind in ton cu cea a altor monede din regiune, insa volatilitatea mult mai mica.

Economistii ING Bank arata ca pietele asiatice au inceput saptamana intr-o nota usor pozitiva dupa anuntul facut de Merkel si Sarkozy, iar imbunatatirea sentimentului ar trebui sa ajute moneda locala sa se intareasca fata de euro, insa acestia nu se asteapta la castiguri semnificative.

Leul s-a apreciat si in fata dolarului american, cursul BNR fiind de 3,1738 lei pentru un dolar, fata de 3,2149 lei pentru un dolar cat a fost in sedinta de vineri.

Moneda nationala a continuat sa castige teren in fata francului elvetian, referinta BNR fiind de 3,4771 lei/franc, cu 1,04 bani mai mica decat vineri. In acelasi timp, 100 de yeni japonezi au fost cotati la 4,1421 lei, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute cursul bancii centrale a fost de 4,1928 lei pentru 100 de yeni.