Premierul slovac Iveta Radicova a anuntat ca va cere un vot de incredere in Parlament pentru trecerea pachetului legislativ privind extinderea puterilor Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), subiect ce va fi dezbatut marti de legislativ, potrivit Reuters. Trei din cele patru partide ale coalitiei de centru-dreapta din Slovacia au aratat ca vor sustine acest proiect care are drept scop prevenirea contagiunii crizei datoriilor din Grecia, insa cel de-al patrulea a anuntat ca va vota impotriva.

Reprezentantii partidului Libertate si Solidaritate au aratat ca unul dintre cei mai saraci membri ai zonei euro nu ar trebui sa plateasca pentru datoriile facute de statele mai bogate, precum Grecia sau Italia.

Iveta Radicova spera ca proiectul sa fie aprobat de Parlament, iar in caz contrar votul ar putea fi repetat.

Cele trei partide de la guvernare care sunt in favoarea extinderii puterilor Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) au declarat ca vor solicita sprijinul opozitiei pentru aprobarea proiectului, chiar daca acest lucru ar duce la caderea Guvernului.

Extinderea puterilor Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) a fost aprobata la sfarsitul lunii trecute de parlamentul finlandez si de cel german, miscare asteptata cu oarecare ingrijorare de pietele financiare avand in vedere ca erau voci care se opuneau acestui plan.

Planul de crestere a puterii EFSF a fost aprobat de liderii zonei euro in luna iulie, dar trebuie votat de parlamentele tuturor celor 17 tari care au adoptat moneda unica europeana. Planul prevede, printre altele, imprumuturi "de precautie" acordate de EFSF statelor membre.