Zona euro ar putea reintra in recesiune, iar Banca Centrala Europeana va discuta reducerea dobanzii de politica monetara in luna noiembrie, a declarat joi Erkki Liikanen, membru in consiliul guvernatorilor, citat de Reuters. El a aratat insa ca BCE nu a decis deja sa reduca dobanda de referinta in urmatoarea sedinta de politica monetara, ce va avea loc luna viitoare.

Saptamana trecuta, BCE a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 1,5%, desi unii dintre oficialii institutiei au cerut reducerea acesteia din cauza semnelor de deteriorare a situatiei economice si a temerilor privind intrarea Greciei in incapacitate de plata.

Erkki Liikanen arata insa ca riscurile inflationiste sunt echilibrate. Intrebat in legatura cu o posibila reducere a dobanzii cheie, el a spus ca "nu avem nicio decizie, vom discuta in noiembrie".

Inflatia din zona euro a urcat la 3% luna trecuta, insa multi oficiali de rang inalt din cadrul BCE au spus ca se asteapta ca aceasta sa coboare anul viitor sub tinta de 2%.

"Ma astept ca inflatia sa coboare sub 2% anul viitor. Nu poate fi exclusa o evolutie negativa a PIB-ului daca riscurile se vor materializa", a declarat Jozef Makuch, guvernatorul bancii centrale din Slovacia.