Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a revizuit in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2011 si 2012, apreciind ca tensiunile din zona euro ar putea avea un impact mai sever asupra economiilor europene emergente, potrivit unui raport al institutiei. Astfel, BERD se asteapta ca economia Romaniei sa avanseze cu 1,5% in acest an si cu 1,1% anul viitor.

In iulie, analistii institutiei estimau ca economia romaneasca va cunoaste o crestere de 1,9% in 2011 si 3,8% in 2012.

Revizuirea in scadere a previziunilor economice pentru 2012 reflecta perspectivele de crestere mult mai lente in tarile din centrul si sud-estul Europei, care sunt vulnerabile la tensiunile din zona euro. Economistii BERD arata ca avansul economic din Rusia si alte tari din Comunitatea Statelor Independente va fi mai putin afectat de evenimentele din zona euro si se asteapta ca Produsul Intern Brut al acestor tari sa fie destul de puternic.

Raportul institutiei revizuieste previziunile de crestere economica pentru regiunea Europa Centrala si regiunea baltica la 1,7% in 2012, de la 3,4% cat se prevedea in raportul publicat in iulie, din cauza legaturilor puternice ale acestor state cu zona euro, care se traduc intr-un ritm de crestere mult mai redus. Din aceasta zona, Ungaria si Slovacia au inregistrat cele mai substantiale revizuiri ale prognozelor pe 2012 (de la 2,8% la 0,5% in cazul Ungariei si de la 4,1% la 1,1% in cel al Slovaciei), avand in vedere ca aceste tari sunt cele mai expuse la problemele din zona euro.

Regiunea Europei de Sud-est va creste cu 1,7% in acest an si cu 1,6% in 2012, cu 0,6 puncte procentuale, respectiv 2,1 puncte procentuale mai putin decat in estimarea anterioara. Perspectiva s-a inrautatit cel mai mult pentru Albania, Romania si Serbia, care sunt cel mai expuse la economia Greciei.