Moody's a avertizat ca ar putea atribui o perspectiva negativa ratingului Frantei in urmatoarele trei luni, daca costurile pentru sprijinirea bancilor si a statelor cu probleme din zona euro pun presiuni prea mari pe buget, potrivit Reuters.

"Deteriorarea principalilor indicatori privind datoria si potentialul aparitiei unor noi expuneri exercita presiune pe perspectiva stabila a ratingului Aaa al guvernului", se arata intr-un comunicat al agentiei.

Analistii Moody's mai arata ca Franta are mai putin spatiu de manevra in sectorul finantelor publice decat avea pe perioada crizei financiare din 2008.

Progresele Frantei in privinta reformelor fiscale si economice si a potentialelor evenimente adverse de pe pietele financiare sau din economie vor fi luate in calcul in cadrul evaluarii pe care o va face Moody's. O eventuala perspectiva negativa este un semn ca Moody's ar putea retrograda ratingul Frantei in urmatorii doi ani.

In luna august, Moody's a atribuit perspectiva negativa si ratingului Statelor Unite.

Ministrul francez de Finante, Francois Baroin, a aratat insa ca ratingul "Aaa" al Frantei nu este in pericol, in conditiile in care autoritatile vor lua masuri de reducere a deficitului.

"Ratingul nu este in pericol pentru ca vom adopta masurile de reducere a deficitului inaintea termenului stabilit", a declarat Baroin la postul de televiziune France 2.

Avertismentul vine intr-un moment in care liderii UE discuta cu privire la masurile de protejare a sistemului financiar european de o probabila intrare in incapacitate de plata a Greciei. Aceste masuri includ injectii de capital in bancile cu expuneri pe datoria Greciei.

Germania si Franta, cele mai puternice economii din zona euro, sunt principalii sustinatori ai unui plan ce va fi prezentat la summit-ul UE de duminica si care ar trebui sa solutioneze criza datoriilor.