Ministrii de finante din zona euro au aprobat deblocarea urmatoarei transe din imprumutul acordat Greciei, de care statul elen are nevoie pentru a evita intrarea in incapacitate de plata. Pentru ca Grecia sa primeasca aceasta noua transa, in valoare de 8 miliarde de euro, este asteptata si aprobarea board-ului FMI, informeaza Reuters.

"Am convenit aprobarea platii urmatoarei transe din ajutorul financiar pentru Grecia (...) suma ar urma sa fie transferata in prima jumatate a lunii noiembrie, dupa aprobarea prealabila de catre board-ul Fondului Monetar International", se arata intr-un comunicat transmis de ministrii de finante ai zonei euro, reuniti vineri seara la Bruxelles.

Cele 8 miliarde de euro (5,8 miliarde de euro din partea statelor membre ale zonei euro si 2,2 miliarde de euro de la FMI) reprezinta a sasea transa din pachetul de ajutor financiar extern, in valoare de 110 miliarde de euro, convenit in mai 2010 de Grecia cu UE si FMI. Fara aceasta transa, statul elen se confrunta cu posibilitatea de a intra in incetare de plati pana la sfarsitul acestui an.