Imposibilitatea gasirii unei solutii pentru Grecia la summit-ul european de miercuri ar face mai dificila redresarea economiei Portugaliei, care este de asemenea monitorizata de UE si FMI, a declarat marti premierul portughez Pedro Passos Coelho, citat de AFP.

"Fara o solutie nu vom avea stabilitate financiara in Europa, iar tari ca Portugalia vor avea dificultati si mai mari in calea redresarii economice din cauza cresterii incertitudinilor", a spus Passos Coelho in cadrul unei conferinte la Lisabona.

Totodata, el a mai aratat ca pentru a-si putea respecta angajamentele asumate in fata institutiilor internationale, si anume reducerea deficitului la 4,5% la finele lui 2012, autoritatile de la Lisabona au pregatit noi masuri de austeritate, caracterizate ca fiind "extrem de grele" pentru portughezi.

"Nu exista o alta alternativa", a spus oficialul portughez, precizand in acelasi timp ca daca Portugalia nu reuseste sa isi indeplineasca angajamentele "pretul va fi foarte mare".

In luna mai, Portugalia a devenit a treia tara din zona euro care a apelat la ajutor extern, dupa ce Grecia si Irlanda au cerut ajutorul institutiilor internationale in 2010. Portugalia inca se lupta sa isi consolideze finantele publice si se va confrunta anul viitor cu o recesiune economica mai profunda dacat se estima initial.