In ajunul unui summit important al UE, Berlusconi pare sa fi reusit marti sa ajunga la un acord cu aliatii sai din Liga Nordului in privinta inceperii reformei pensiilor, pentru a raspunde exigentelor de la Bruxelles, informeaza AFP.

"Am aratat astazi ca relatiile dintre cele doua parti care au asigurat stabilitatea si reformele inca mai exista", a declarat Angelino Alfano, secretarul partidului lui Berlusconi, anuntand ca un acord cu Liga Nordului este in curs de elaborare.

In ceea ce priveste pensiile, principalul punct al discordiei cu Liga, Alfano a declarat ca spera "ca echilibrul gasit impreuna cu Liga Nordului va oferi raspunsurile dorite de Europa".

Pus la zid de partenerii sai europeni, care i-au cerut sa vina la summitul UE de la Bruxelles cu solutii in legatura cu reformele structurale, Berlusconi s-a angajat sa realizeze economii in sistemul de pensii printr-o crestere a varstei de pensionare.

Dar aliatul sau cheie, Liga Nordului, a refuzat orice reforma majora, apreciind ca sistemul de pensii italian a suferit deja modificari in profunzime, iar pensionarii "au platit deja".

"La final am gasit o modalitate, dar trebuie sa vedem acum ce va spune Europa", a spus Bossi.

In pofida adoptarii unor masuri de austeritate draconice, menite sa permita tarii sa atinga un buget echilibrat pana in 2013, Italia inca nu reuseste sa linisteasca pietele care se indoiesc de credibilitatea guvernului si se tem ca aceasta "nu-si va atinge obiectivele de reducere a deficitului, din cauza perspectivelor de crestere".

Europa are nevoie, de asemenea, de reforme structurale ale pietei fortei de munca sau ale cadrului juridic pentru companii, in vederea sporirii potentialului de crestere si in principal, pentru a se asigura ca Italia nu va fi urmatoarea victima a crizei datoriilor, fapt care ar pune in pericol intreaga zona euro.