Premierul italian Silvio Berlusconi va prezenta un pachet de reforme economice la summit-ul UE de miercuri, dupa ce partidele din coalitia de guvernare au ajuns un acord de ultim moment, potrivit Reuters. Berlusconi va prezenta liderilor europeni o "scrisoare de intentie" care contureaza planurile de reforma ale Italiei, solicitate de UE ca o conditie pentru cumpararea obligatiunilor sale, desi exista semne de intrebare daca acest lucru va restabili increderea pietelor.

Umberto Bossi, liderul Ligii Nordului, al carui sprijin este vital pentru Berlusconi, a declarat ca coalitia guvernamentala a ajuns la un acord privind reformele, dar UE trebuie sa decida daca acestea sunt suficiente. "In final am gasit o modalitate (de a ajunge la un acord - n.r.) Acum vom vedea ce va spune UE", a declarat Bossi marti seara.

Un punct de disensiune intre partidele de guvernamant - varsta de pensionare pentru femei - a disparut dupa ce Bossi a renuntat la opozitia sa de a ridica varsta de pensionare de la 65 de ani la 67 de ani.

Liderul Ligii Nordului este insa pesimist cu privire la supravietuirea guvernului de coalitie si a avertizat ca partidul sau isi va mentine pozitia in ceea ce priveste prevederile care permit pensionarea anticipata. El a declarat anterior ca dezacordul dintre partide privind pensiile ar putea duce la caderea guvernului si forta alegerile anticipate.

Liderii UE arata insa ca varsta de pensionare trebuie sa creasca in Italia, care are o datorie publica de 1.800 miliarde de euro, echivalentul a 120% din PIB.

Cea de-a treia economie a zonei euro se afla sub presiunea pietelor internationale, in conditiile in care investitorii se tem de o crestere economica lenta si de instabilitatea politica. In urmatorii trei ani, Italia va trebui sa emita obligatiuni de 600 miliarde de euro pentru a refinanta datoriile scadente.