Autoritatile chineze au anuntat vineri ca asteapta clarificari inainte de a-si lua angajamentul de a investi in noul mecanism al Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), potrivit AFP.

"Trebuie sa asteptam detaliile tehnice si sa realizam studii serioase inainte de a decide sa investim", a declarat Zhu Guangyao, ministrul adjunct de finante, in cadrul unei conferinte de presa.

Zhu a explicat ca "investitiile in noul mecanism nu reprezinta investitii in EFSF, ci sunt investitii garantate de Fondul European de Stabilitate". Totodata, el a mai spus ca detaliile privind extinderea Fondului vor fi cunoscute la sfarsitul lunii noiembrie - inceputul lunii decembrie.

Directorul EFSF, Klaus Regling, se afla in aceste zile intr-o vizita la Beijing, avand programate intalniri cu reprezentanti ai Ministerului de Finante si ai Bancii Centrale.

Liderii zonei euro au ajuns miercuri noapte la un acord pentru a majora capacitatea de imprumut a Fondului European de Stabilitate Financiara la 1.000 miliarde de euro pentru a ajuta statele aflate in dificultate, precum Italia sau Spania. Pentru a realiza acest lucru, investitorii vor beneficia de un sistem de asigurare a creditelor si va fi realizat un fond special sustinut de FMI pentru a primi contributii din partea statelor emergente, in special a Chinei.