Comisia Europeana a anuntat ca nu a fost notificata formal de catre guvernul grec cu privire la planurile Atenei de a organiza un referendum pentru pachetul de ajutor financiar extern in valoare de 130 miliarde de euro convenit la summit-ul de saptamana trecuta al liderilor europeni, potrivit Reuters.

Premierul elen George Papandreou a anuntat referendumul luni seara, situatie care ameninta sa agraveze criza din zona euro. Decizia autoritatilor de la Atena a produs nemultumirea unor lideri politici din Germania, care spun ca Atena ar incerca sa scape de intelegerea incheiata.

"Ceea ce ne blocheaza este faptul ca Grecia nu ne-a informat in mod formal (cu privire la referendum - n.r.). Pana ce nu vom avea o scrisoare, de exemplu, sau ceva asemanator de la premierul grec, nu ma astept sa reactionam", a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Acesta a adaugat ca CE pregateste un comunicat si asteapta ca Grecia sa confirme votul.

Liderii din zona euro au convenit saptamana trecuta sa acorde Greciei un nou ajutor financiar, de 130 miliarde de euro, si o diminuare cu 50% a datoriei statului elen catre detinatorii privati de obligatiuni. Pretul acestui ajutor este insa un program de reduceri dure a cheltuielilor statului, care a declansat un val de furie in randul grecilor.