Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF) a anuntat miercuri ca a suspendat o emisiune de obligatiuni prin care intentiona sa stranga trei miliarde de euro pentru a finanta salvarea Irlandei din cauza tensiunilor din piata, potrivit AFP. Tensiunile de pe pietele financiare s-au amplificat dupa ce premierul grec George Papandreou a anuntat ca va organiza un referendum pentru a aproba acordul incheiat saptamana trecuta la summitul european si care anuleaza o parte importanta a datoriei Greciei.

"Emisiunea de trei miliarde de euro pentru Irlanda, indelung asteptata, a fost suspendata", a declarat Christof Roche, purtatorul de cuvant al EFSF, citand "deteriorarea conditiilor din piata".

Potrivit unei persoane apropiate situatiei, citate de Bloomberg, un oficial al EFSF a declarat in cadrul unei conferinte cu investitorii ca institutia va astepta rezultatul summit-ului G20 din 3-4 noiembrie de la Cannes pentru a lansa emisiunea de obligatiuni.

"Momentul ales a fost complet gresit", a declarat Bill Blain, analist la Newedge Group din Londra.

Premierul grec George Papandreou a anuntat luni organizarea unui referendum pentru a aproba acordul incheiat saptamana trecuta la summitul european si care anuleaza o parte importanta a datoriei Greciei. Primele reactii la anuntul surpriza au variat de la acuzatii ca Papandreou se joaca cu viitorul tarii si predictii de faliment la intrebari cu privire la legalitatea referendumului si declaratii ale politicienilor ca un vot negativ ar forta demisia premierului si alegeri anticipate.