Premierul Emil Boc i-a asigurat pe oficialii Fondului Monetar International (FMI), in intalnirea organizata miercuri seara la Guvern, ca Executivul va pregati pentru anul viitor un proiect de buget "de vreme rea", pentru a se asigura ca Romania nu va intra "in furtuna", relateaza Mediafax. Oficialii Guvernului nu au pus in fata presei si cifrele pe care se bazeaza, ci au preferat o abordare "meteo" a situatiei economice a Romaniei, spun surse apropiate discutiilor.

"Pentru 2012 vom pregati un buget de stat de vreme rea si, in cazul in care vremea va fi mai buna, va fi mai buna pentru toti. Deci, este mai bine sa prevenim raul si sa consolidam stabilitatea noastra macroeconomica. Asa cum am vazut azi, in mod special in Grecia, nu vom primi stiri foarte pozitive, din cate stiu, asadar vremea in Europa, din punct de vedere economic, nu va fi foarte buna, dar, asa cum am spus, noi ne vom pregati nu pentru cea mai buna vreme in 2012, dar in cazul in care vom avea o vreme mai buna, va fi mai bine pentru toata lumea sau macar nu va fi furtuna. Daca nu va fi furtuna, va fi mai bine pentru toata lumea aici in Romania si in Europa", a spus Boc oficialilor FMI.

La randul sau, seful delegatiei Fondului Monetar International la Bucuresti, Jeffrey Franks, a aratat ca actualul context economic international este unul "de furtuna", dar ca Romania este mai bine pregatita decat in urma cu doi ani.

"Sunt pe deplin de acord ca acestea sunt zile furtunoase si ca o abordare prudenta pentru 2012 este extrem de recomandata in aceste timpuri nesigure. Oricum, un lucru bun pe care il putem spune despre aceste timpuri furtunoase este ca Romania intra in aceasta nou val de furtuna mai bine pregatita decat a fost cu doi ani si jumatate in urma, cand valul anterior al furtunii a lovit. Aceasta pentru ca am luat impreuna cateva initiative foarte importante pentru a reduce deficitul de cont curent, a reduce deficitul fiscal, a lua masuri structurale importante. Asadar, desi vremurile sunt grele, intrati in aceste vremuri dificile cu o economie mai solida si mai stabila pe care sa va bazati", a spus Franks.

El a precizat ca evaluarea FMI nu este finalizata, dar datele actuale indica "in ansamblu" rezultate foarte bune in evaluarea programului, in acest an Guvernul fiind in grafic pentru a atinge tinta de deficit.

UPDATE: Oficialii FMI sunt de acord cu majorari de salarii si pensii in partea a doua a anului viitor daca vor exista resurse bugetare, afirma surse politice, acord care nu implica insa nicio garantie ca masura va fi si aplicata si care nu depaseste prevederile generale din ultimele scrisori de intentie.

Acordul FMI pentru eventuale majorari de salarii si indexari de pensii in partea a doua a anului viitor, conditionat de existenta resurselor bugetare, a fost exprimat in discutia de miercuri seara, de la sediul Guvernului, dintre liderii coalitiei si delegatia Fondului, afirma surse politice prezente la intalnire, citate de Mediafax.

Un astfel de acord nu implica insa nicio garantie ca masura va fi si aplicata, in conditiile in care toate scrisorile de intentie incheiate in ultimul an de Guvern cu FMI au prevazut, de exemplu, ca nivelul contributiilor de asigurari sociale va putea fi redus in partea a doua a acestui an daca "spatiul fiscal" va permite o astfel de masura.

Pana in prezent, Guvernul nu a operat o reducere a CAS, anuntand in schimb ca nici anul viitor nu sunt sanse mari pentru o astfel de decizie.

Aceleasi scrisori de intentie incheiate cu FMI includ si obiectivul Guvernului de a permite bugetarilor sa recupereze anul viitor pierderea salariala suferita anul trecut.

Recent, membrii Guvernului au confirmat insa ca proiectul de buget pentru anul viitor nu va include majorari de pensii si salarii, eventuale cresteri urmand sa fie analizate in partea a doua a anului, in functie de resursele bugetare.

Liderii coalitiei s-au intalnit intalni miercuri seara, la sediul Guvernului, cu oficialii Fondului Monetar International, pentru a discuta despre proiectul de buget pe anul viitor.

Saptamana trecuta, liderii coalitiei guvernamentale au discutat, tot la Palatul Victoria, si cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, despre situatia economica.

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla in Romania in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cele mai importante teme de discutie cu autoritatile romane vizand constructia bugetului pe anul viitor si reforma companiilor de stat.