Romania are "ancore destul de puternice" in acest moment pentru a face fata unui soc extern cauzat de tensiunile din Grecia, a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, citat de Mediafax.

"Problemele din Grecia nu sunt ale Romaniei, ci ale intregii Europe. Moneda euro va supravietui, iar Romania are in acest moment ancore destul de puternice pentru a face fata unui soc extern. Trebuie sa ne pastram calmul si sa implementam cu prudenta masurile agreate impreuna cu Guvernul", a afirmat Tanasescu, inaintea unei intalniri cu reprezentantii Ministerului Economiei.

Referindu-se la convocarea unui referendum in Grecia pentru aprobarea planului de salvare, Tanasescu a firmat ca "orice tara are dreptul sa isi consulte cetatenii si sa isi decida soarta singura".

Totodata, reprezentantul FMI a aratat ca Romania nu va putea sa isi asigure investitiile necesare, de 35 miliarde de euro pana in 2020, mai in ales in sectorul energetic, daca preturile la energie si gaze nu vor fi aliniate celor europene in intervalul 2013-2015.

"Exista un calendar clar de aliniere a preturilor la energie si gaze in 2013 si 2015, iar economia Romaniei, mai ales sectorul energetic, are nevoie de investitii de 35 miliarde de euro pana in 2020, care ar urma sa fie in mare parte aportul companiilor private. Pentru acest lucru este nevoie de stabilitate si de o aliniere a preturilor", a afirmat Tanasescu.

Intrebat daca alinierea preturilor reprezinta o garantie ca firmele private vor investi in sectorul energetic romanesc, Tanasescu a prezentat ca exemplu cea mai mare companie privata din Romania, OMV Petrom. El a afirmat ca OMV Petrom si-a bugetat investitii anuale de un miliard de euro, in conditiile in care pana in 2020 investitiile totale in economia romaneasca ar cumula 3,5 miliarde de euro pe an.