Randamentul obligatiunilor italiene a depasit miercuri nivelul de 7%, ceea ce a dus la un val de scaderi pe bursele europene, eliminand castigurile inregistrate dupa ce Silvio Berlusconi a anuntat ca va demisiona dupa trecerea prin Parlament a pachetului de reforme, potrivit Reuters. Totodata, moneda euro s-a depreciat cu 1% atat in fata dolarului american cat si a yenului japonez.

Un nivel de 7% al randamentelor obligatiunilor este considerat nesustenabil de multi economisti si, in trecut, unele economii mai mici din zona euro au solicitat ajutoare financiare din partea institutiilor internationale cand randamentul obligatiunilor lor a ajuns in preajma acestei valori.

Un editorialist al The Telegraph, Jeremy Warner, comenta in termeni plastici situatia Italiei: "It's pretty much game over for Italy now", spunand ca FMI ar putea interveni pana la finele acestui an.

Initial, investitorii au salutat posibila retragere a lui Silvio Berlusconi de la carma guvernului, insa apoi au inceput sa apara intrebari cu privire la identitatea succesorului sau si a perioadei de instabilitate politica.

"Nu exista nicio garantie ca succesorul (lui Berlusconi - n.r.) va fi capabil sa faca o treaba mai buna. Pentru moment sa fiti atenti la randamentul obligatiunilor italiene", a declarat Christian Jimenez, manager de fond la Diamant Bleu Gestion.

Totodata, investitorii se uita si la Grecia, unde se incearca sa se ajunga la un consens in ceea ce priveste noul guvern si persoana primului ministru.

Indicele paneuropean FTSEurofirst 300 pierdea 1,3%, iar indicele MCSI, care masoara evolutia pietelor la nivel global, cobora cu 0,3%.

De ce este important randamentul unei obligatiuni?

Guvernele emit obligatiuni pe piata primara pentru refinantarea datoriei publice si finantarii deficitului bugetar, ce pot fi cumparate de catre dealerii primari (banci autorizate pentru astfel de operatiuni pe titluri de stat) care depun oferte atat in cont propriu cat si in contul clientilor.

Ulterior, acestia pot vinde obligatiunile pe piata secundara, care este deschisa atat persoanelor fizice, cat si investitorilor institutionali, banci, fonduri de investitii, fonduri de pensii, etc.

Ceea ce vedem acum in cazul randamentului obligatiunilor italiene e rezultatul vanzarilor agresive, care scad pretul obligatiunilor. Acest randament creste pentru a mentine condiitile originale ale obligatiunilor. Pentru guverne e important sa se uite la randamente pentru ca acesta este pretul pe care vor trebui sa il plateasca la emisiunea unor noi obligatiuni.