Italia ar putea fi nevoita sa iasa din zona euro si sa revina la lira pentru a rezolva problema datoriei sale publice, fortand astfel destramarea zonei euro, scrie economistul Nouriel Roubini intr-o opinie publicata de Financial Times si citata de CNBC. Roubini este de parere ca, in conditiile in care randamentele obligatiunilor italiene fluctueaza in jurul nivelului de 7%, accesul Italiei pe pietele financiare este limitat.

O restructurare fortata a datoriilor sale ar putea ajuta la rezolvarea unora dintre probleme, dar aceasta nu ar solutiona alte probleme care impiedica economia italiana, cum ar fi lipsa competitivitatii, deficitul de cont curent ridicat si cresterea economica slaba, a mai spus el.

Roubini crede ca daca nu apare un creditor de ultima instanta care sa cumpere datoria statelor din zona euro, randamentele vor ajunge la valori nesustenabile.

Pana in prezent, Banca Centrala Europeana si-a subliniat independenta, declarand ca nu va actiona ca imprumutator de ultima instanta pentru economiile din zona euro.