Moneda nationala s-a depreciat usor marti, cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) coborand cu 0,38 de bani, la 4,3487 lei pentru un euro.

Pe piata valutara, leul a pierdut 0,6% in sedinta de luni, inchizand ziua la 4,3695 unitati/euro. Economistii ING Bank spun ca aceasta a fost una dintre cele mai ample miscari din ultimele luni si aduce aminte de dinamica leului de miercuri, cand moneda nationala a fost relativ statica pe parcursul orelor locale de tranzactionare (probabil ajutata de BNR), depreciindu-se spre sfarsitul zilei. In sedinta urmatoare se pare ca BNR a revenit pe piata valutara chiar inainte de calcularea de la ora 13:00 a cursului de referinta.

"Avand in vedere ca indicii bursieri europeni inregistreaza pierderi, randamentele tarilor din zona euro cu un nivel ridicat al datoriei publice sunt in crestere si forintul maghiar a atins un nou minim record este posibil ca atentia sa se concentreze asupra presupuselor actiuni ale bancii centrale. Daca leul se va deprecia depasind 4,37/EUR, moneda nationala s-ar putea indrepta catre minimul record de 4,40/EUR, dar miscari rapide nu par probabile", se arata intr-o nota a bancii olandeze.

Reprezentantii ING Bank mai spun ca datele privind evolutia Produsului Intern Brut nu au parut sa aiba impact asupra leului, avand in vedere ca contractia asteptata la nivelul zonei euro si riscurile ce provind de la tarile cu un nivel ridicat al datoriei publice probabil au afectat asteptarile pietei.

Leul a pierdut teren si in fata dolarului, moneda americana fiind cotata la 3,2116 lei, cu 4,09 bani mai mult decat luni.

BNR a publicat un curs de 3,5046 lei pentru un franc elvetian, dupa in ziua anterioara acesta era cotat la 3,5127 lei. Totodata, cursul stabilit de BNR pentru 100 de yeni japonezi s-a depreciat cu 4,8 bani, la 4,1700 lei.