Banca Angliei a avertizat miercuri ca cresterea economica a Marii Britanii incetineste si a redus previziunile pentru anul viitor, potrivit The Guardian. Reprezentantii institutiei au aratat ca Produsul Intern Brut va stagna pana la mijlocul lui 2012, cresterea economica pe intregul an fiind de doar 1%, jumatate din cat se prognoza anterior.

O usoara revenire se va observa in 2013, cresterea economica urmand sa se situeze la circa 2,5%, in scadere de la 3% cat se estima anterior.

De asemenea, banca a redus prognoza de inflatie si acum estimeaza ca rata inflatiei va cobora sub tinta de 2% la finele anului viitor, deschizand calea extinderii programului de relaxare cantitativa, care presupune cumpararea de active de pe pietele financiare si, prin urmare, injectarea de bani in economie.

Guvernatorul Mervyn King a prezentat in culori sumbre perspectivele economiei Regatului Unit si a declarat ca va urma o lupta grea pentru rezolvarea problemelor din zona euro. "Problemele care stau la baza dezechilibrelor comerciale globale, nivelurilor nesustenabile ale datoriei interne si externe si pierderea competitivitatii raman. Temerile privind finantarea suverana si la nivel bancar sunt simptome care stau la baza acestor probleme", a declarat el.

"Drumul catre o economie mondiala mai echilibrata va fi lung si dificil. Impactul imediat al deteriorarii sentimentului este ca perspectivele de crestere ale economiei mondiale s-au inrautatit din luna august. Acest lucru este valabil si pentru Marea Britanie, unde activitatea economica va stagna, in linii mari, pana la mijlocul anului viitor. Vom continua sa ne confruntam cu un mediu economic dificil", a mai spus Mervyn King.

Economistii arata ca datele au impulsionat asteptarile pietei ca Banca Angliei va extinde programul de relaxare cantitativa cu cel putin 50 miliarde de lire sterline in 2012, de la 275 miliarde de euro in prezent.