Spania si Franta au vandut cu dificultate obligatiuni guvernamentale la licitatia de joi, la randamente in crestere, evidentiind amenintarea ca marile economii din zona euro ar putea deveni victime ale crizei datoriilor care a inceput in Grecia si este pe punctul de a se extinde in Italia, potrivit Reuters.

Autoritatile de la Madrid au fost nevoite sa suporte cele mai ridicate costuri de imprumut din 1997 la vanzarea acestor obligatiuni. Spania a vandut obligatiuni pe zece ani in valoare de 3,6 miliarde de euro, la un randament de 6,975%, cu 1,5 puncte procentuale peste media licitatiilor similare din acest an.

Parisul s-a descurcat ceva mai bine, dar tot a trebuit sa plateasca mai mult pentru a obtine 7 miliarde de euro din piata. Temerile ca a doua mare economie a zonei euro este atrasa in vartej au dus criza la un nou nivel in aceasta saptamana.

Franta a atras 6,98 miliarde de euro prin vanzarea de titluri pe 2 si 5 ani, pentru care va plati 1,85% pentru titlurile cu scadenta in 2013, in crestere de la 1,31% la licitatia similara anterioara, si 2,82% pentru obligatiunile scadente in 2016, fata de 2,31% la licitatia din octombrie.