Ungaria va inainta cererea formala pentru un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) in cursul zilei de vineri, a declarat premierul Viktor Orban, citat de AFP.

"Ministerul Economiei, Gyorgy Matolcsy, va anunta delegatia de la Budapesta ca Ungaria doreste ca incheie un nou acord cu FMI", a spus Orban la postul national de radio.

Premierul a mai aratat ca Ungaria isi va pastra independenta economica si ca Budapesta nu are nevoie de un credit pentru a-si finanta datoria, ci mai degraba de o "asigurare" in fata investitorilor de pe pietele financiare si de "ajutor pentru o mai buna performanta economica".

Presa maghiara a aratat, citand surse guvernamentale, ca graba cu care Ungaria a anuntat joi acordul se datoreaza dorintei autoritatilor de a evita cu orice pret retrogradarea ratingului suveran in categoria "junk", care ar trebui anuntata vineri de Standard and Poor's. Sursele au mai precizat ca daca retrogradarea ratingului va fi inevitabila, noul acord cu FMI va face posibila "limitarea pagubelor".

Dupa saptamani de ezitari, Ungaria a cedat presiunii de pe pietele financiare si joi a anuntat ca va incheia un nou acord cu FMI.

Consultarile periodice anuale dintre guvernul ungar si FMI vor avea loc la Budapesta pe 21 noiembrie. Reprezentantii FMI au aratat insa ca delegatia care va sosi in capitala Ungariei "nu este o misiune de negociere" si a aratat ca "nu a primit o cerere de finantare".

In urma cu o saptamana, S&P a anuntat ca a plasat sub supraveghere calificativul Ungariei, cu implicatii negative.