Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat vineri un curs de referinta de 4,3598 lei pentru un euro, nivel cu 0,34 bani mai mare decat cel afisat in ziua anterioara.

Pe piata valutara, perechea EUR/RON s-a miscat joi spre partea superioara a intervalului 4,3400-4,3750 tranzactionat luna aceasta, dar leul a inchis ziua usor mai apreciat de 4,37 unitati/euro.

Economistii ING Bank se asteapta ca leul sa ramana sub presiune de depreciere si in sedinta de vineri, avand in vedere persistenta problemelor din zona euro.

"Faptul ca emisiunea EMTN a fost amanata nu este o veste buna pentru leu. Viitoarele interventii valutare vor avea un impact mai mare asupra ratelor de dobanda fata de cazul in care titlurile ar fi fost emise, ceea ce sugereaza ca exista mai putin spatiu pentru interventii valutare. Au crescut riscurile pentru un leu mai depreciat de 4,40/EUR, prognoza noastra pentru sfarsitul anului", se arata intr-o nota a bancii olandeze.

Leul a castigat insa teren in fata monedei americane, dolarul fiind cotat la 3,2255 lei, cu 0,93 bani mai putin decat joi.

BNR a publicat un curs de 3,5263 lei pentru un franc elvetian, dupa ce in ziua anterioara acesta era cotat la 3,5079 lei. Totodata, cursul stabilit de BNR pentru 100 de yeni japonezi s-a mentinut la acelasi nivel ca in ziua precedenta, de 4,2028 lei pentru 100 de yeni.