Vicepremierul chinez Wang Qishan sustine ca, la nivel mondial, va avea loc cu siguranta o recesiune de lunga durata, iar China trebuie sa se concentreze pe problemele interne, transmite Reuters.

"Singurul lucru de care putem fi siguri, intre toate incertitudinile, este ca recesiunea economica globala provocata de criza financiara internationala va fi cronica", a declarat Wang, citat de agentia oficiala chineza Xinhua.

Comentariile lui Wang sunt cele mai sumbre previziuni enuntate vreodata de un inalt oficial chinez cu privire la economia mondiala, iar ingrijorarile Beijingului privind inrautatirea mediului economic global s-ar putea transpune intr-un imbold pentru adoptarea de politici de sustinere a cresterii economice in tara.

China a lansat, la sfarsitul anului 2008, un program masiv de stimulare economica, in valoare de 4.000 de miliarde de yuani (650 de miliarde de dolari), pentru a preveni un impact puternic al crizei financiare globale.

Potrivit agentiei Xinhua, Wang nu a vorbit de aceasta data despre nicio schimbare majora de strategie, dar a reiterat ca bancile ar trebui sa fie mai flexibile in acordarea de imprumuturi pentru sectorul agricol si pentru firmele mici.

"In ceea ce priveste tara noastra, care se bazeaza mult pe cererile externe, trebuie sa vedem limpede situatia si sa ne rezolvam propriile probleme", a spus Wang, referindu-se la exporturi.

Banca centrala a Chinei, care transmite uneori raportari lui Wang, responsabil cu sectorul financiar chinez, a anuntat saptamana trecuta ca este pregatita sa regleze politica monetara, daca este nevoie.

Sambata, in cadrul unei intalniri cu oficiali guvernamentali locali si directori financiari din provincia centrala Hubei, Wang a afirmat ca institutiile financiare locale, precum bancile comerciale si cooperativele de credit, nu ar trebui sa incerce sa se extinda in afara regiunilor lor. Wang le-a cerut, de asemenea, bancilor sa urmareasca cu atentie situatia financiara internationala.