Europa poate rezolva fara ajutorul Chinei criza datoriilor suverane, care afecteaza mai multe state din zona euro, este de parere Ewald Nowotny, membru al Consiliului Guvernatorilor Bancii Centrale Europene, citat de Bloomberg.

"Există un grad ridicat de incertitudine, care afecteaza de asemenea si China, dar opinia mea este ca Europa este şi ar trebui să fie capabila sa isi rezolve problemele singura", a declarat Nowotny, care este si guvernatorul Bancii centrale a Austriei.

El a mai adaugat ca investitiile Chinei in Uniunea Europeana sunt binevenite, dar aceasta ar trebui sa fie o tendinta pe termen lung si nu o solutie pe termen scurt la problemele Europei.

Guvernele europene incearca sa solutioneze criza datoriilor suverane, care a fortat Grecia, Irlanda si Portugalia sa ceara ajutor de urgenta si care ameninta sa se extinda si in Italia si Spania. Dupa ce liderii europeni au hotarat luna trecuta sa suplimenteze resursele Fondului European pentru Stabilitate Financiara, presedintele francez Nicolas Sarkozy a spus ca intentioneaza sa vorbeasca cu liderul chinez Hu Jintao cu privire la implicarea Chinei in acest proiect.