Spania are nevoie de un acord la nivelul zonei euro pentru a "salva si garanta solvabilitatea" datoriei sale, in contextul cresterii costurilor de imprumut, a declarat Maria Dolores de Cospedal, vicepresedinte al Partidului Popular, care a castigat alegerile de duminica, potrivit Bloomberg.

"Spania nu mai poate sa se finanteze la dobanzi de 7%. Astfel, un acord prin intermediul unei strategii operationale comune la nivelul zonei euro pentru salvarea si garantarea datoriei noastre trebuie sa vina de la institutiile europene", a spus Cospedal dupa o reuniune a Comitetului Executiv al partidului.

In cadrul unei discutii avute luni cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, viitorul prim ministru de la Madrid, Mariano Rajoy, a spus ca "acele state care isi indeplinesc obligatiile si responsabilitatile trebuie ajutate de institutiile europene", a mai aratat vicepresedintele PP.

Totodata, un oficial al Partidului Popular, care nu a dorit sa-i fie dezvaluita identitatea, a spus ca partidul doreste ca Fondul European pentru Stabilitate sa fie pe deplin functional pentru a cumpara obligatiuni emise de Spania, in locul Bancii Centrale Europene, care a inceput sa achizitioneze titluri spaniole in august.

Randamentul obligatiunilor pe zece ani a crescut marti la 6,56%, dupa ce Mariano Rajoy a avertizat in cadrul unui discurs ca spaniolii trebuie sa se astepte la vremuri grele, amintind in acelasi timp ca nu a promis miracole.