Trezoreria Spaniei a vandut marti obligatiuni cu scadenta la trei si sase luni in valoare totala de 2,978 miliarde de euro, la un randament in crestere puternica comparativ cu emisiunile similare anterioare, potrivit The Wall Street Journal. Aceasta este prima emisiune de titluri de stat de la alegerile de la finele saptamanii trecute, castigate de Partidul Popular.

Suma atrasa a fost cu putin sub nivelul vizat de Trezorerie, de trei miliarde de euro.

Randamentul obligatiunilor pe trei luni a fost de 5,11%, in crestere de la 2,292% la licitatia similara din 25 octombrie, iar pentru titlurile la sase luni acesta a fost de 5,227%, fata de 3,302% la licitatia anterioara.

Aceste randamente sunt cele mai mari platite de Spania de la adoptarea monedei euro.

"Spania a trecut insa un hop prin vanzarea acestor bonduri de trezorerie, insa randamentele de peste 5% pentru finantarea pe termen foarte scurt nu sunt tocmai linistitoare. Cu toate acestea, ar fi putut fi mai rau", a declarat Jan von Gerich, analist sef la Nordea. El a adaugat ca soarta Spaniei nu va depinde, pe termen scurt, de autoritatile de la Madrid si de ajutorul oferit de Banca Centrala Europeana.

Pe piata secundara, randamentul obligatiunilor spaniole pe zece ani au urcat cu 0,19 puncte procentuale, la 6,53%. Acest nivel este foarte aproape de randamentul obligatiunilor pe zece ani emise de Italia, de 6,64%.