Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat joi ratingul datoriei suverane a Ungariei la nivelul de investitii speculative. "Moody Investors Service a redus ratingul obligatiunilor de stat ungare cu o treapta, de la Ba1 la Baa3", a transmis agentia intr-un comunicat, citat de AFP. Perspectiva este negativa, precizeaza agentia, ceea ce inseamna ca Ungaria risca o viitoare retrogradare.

Motivul principal pentru aceasta retrogradare este "incertitudinea cu privire la capacitatea statului ungar de a-si atinge obiectivele de consolidare fiscala si reducere a datoriei pe termen mediu, avand in vedere cresterea costurilor sale de imprumut si a mediului actual de crestere economica scazuta", a scris Moody.

Ungaria a fost prima tara din Uniunea Europeana care a beneficiat de asistenta internationala. Tara a fost salvata de la faliment in 2008, cu o finantare de 20 miliarde de euro in total alocata de catre Fondul Monetar International (FMI), Banca Mondiala si Uniunea Europeana (UE).

In timp ce costurile de finantare au crescut, Budapesta a cedat presiunii pietelor, anuntand ca doreste sa negocieze un nou acord cu FMI si Uniunea Europeana. Tara a depus oficial la FMI si UE o cerere de acord "precautional", afirmand ca nu doreste sprijin financiar.

Pentru Moody's, Ungaria este deosebit de vulnerabila la efectele crizei datoriilor din Europa.

"Ponderea datoriei ridicate din Ungaria, dependenta de investitorii din exterior si nevoia de finantare", intr-un moment in care pietele din afara tarii se afla "intr-o instabilitate sporita", provoaca un "risc crescut", care pune Ungaria in situatia de "a cere ajutor financiar", a scris agentia.

Potrivit Moody's, datoria publica a Ungariei a atins 81% din PIB in 2010.

Cu cateva ore inainte de decizia Moody's, Standard and Poor's a anuntat ca asteapta un acord intre Budapesta, FMI si UE inainte de a lua o decizie cu privire la ratingul de tara al Ungariei. Agentia de evaluare financiara Standard & Poor`s ar putea revizui negativ ratingul de tara al Ungariei in categoria nerecomandata investitorilor, dupa ce a plasat calificativul sub supraveghere, cu implicatii negative. In acest moment, calificativul Ungariei este "BBB-", se arata intr-un comunicat al companiei, care corespunde la ratingului "Baa3" dat de Moody's joi.