Randamentele obligatiunilor emise de Italia au atins valori record vineri, insa cu toate acestea Trezoreria a reusit sa atraga zece miliarde de euro de pe piata, a anuntat Banca centrala citata de AFP. Randamentele obligatiunilor pe sase luni a crescut la 6,504%, de la 3,535% la licitatia similara din 26 octombrie, iar pentru cele cu scadenta la doi ani a urcat la 7,814%, fata de 4,628% la licitatia anterioara.

Aceste niveluri sunt considerate nesustenabile pe termen lung avand in vedere datoria uriasa a Italiei, de 1.900 miliarde de euro (aproximativ 120% din PIB).

Cererea s-a situat insa la un nivel ridicat, de 14,9 miliarde de euro, ceea ce a permis Trezoreriei italiene sa atraga opt miliarde de euro pe sase luni si doua miliarde de euro pe doi ani, asa cum era planificat.

Emisiunea de obligatiuni vine dupa mini-summitul de joi de la Strasbourg - la care au participat presedintele francez Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel si noul premier italian, Mario Monti - care insa a dezamagit pietele. Investitorii se asteptau la o schimbare a pozitiei Germaniei, careia i se cere sa accepte o mai mare implicare a Bancii Centrale Europene.

La sfarsitul sumitului, Germania, Franta si Italia si-au anuntat determinarea de a asigura supravietuirea monedei unice, modificand, daca va fi nevoie, tratatele europene, dar fara sa se atinga de suveranitatea Bancii Centrale Europene.

Primele trei economii ale Zonei Euro sunt decise sa "faca totul pentru a sustine si garanta perenitatea euro", a precizat presedintele francez, la finalul acestui summit tripartit. Sarkozy a precizat ca Franta si Germania vor formula in curand "propuneri comune pentru modificarea tratatelor, cu scopul de a imbunatati guvernanta Zonei Euro". Aceste propuneri vor fi evocate la summitul european din 9 decembrie.