Agentia de evaluare financiara Moody's a cerut luni noului guvern spaniol sa adopte "masuri de austeritate semnificative" pentru a atinge tinta de deficit bugetar pentru anul viitor, crescand presiunea asupra viitorului cabinet de la Madrid, potrivit AFP.

"Majoritatea solida a noului guvern este un rezultat pozitiv", insa acesta trebuie sa adopte repede masuri decisive, se arata intr-un raport al agentiei, venit la cateva zile dupa avertismente similare lansate de Standard & Poor si Fitch Ratings.

Mariano Rajoy, liderul Partidului Popular si viitorul premier, resimte din plin presiunea institutiilor internationale si a anuntat deja masuri de austeritate, chiar daca noul guvern va fi investit la 20 decembrie.

Chiar Angela Merkel, in scrisoarea de felicitare pentru castigarea alegerilor, i-a transmis ca trebuie sa "gaseasca si sa implementeze rapid reformele necesare in aceste vremuri dificile pentru Spania si pentru Europa".

Spania intentioneaza sa isi reduca deficitul de la 9,3% din PIB in 2010 la 6% in 2011, 4,4% in 2012 si 3% in 2013.

Banca Spaniei si Comisia Europeana si-au exprimat indoielile in legatura cu acest plan, insa Mariano Rajoy a declarat ca obiectivul de 4,4% pentru 2012 va fi atins, avertizand insa ca toate categoriile de cheltuieli guvernamentale vor fi afectate, cu exceptia pensiilor, pentru a atinge aceasta tinta.

Moody's arata ca "in conditiile actuale, in care sunt planificate reduceri semnificative la toate categoriile de cheltuieli, ne asteptam ca deficitul sa fie mai mare de 5% din PIB in 2012", avertizand ca este preocupata de situatia financiara a guvernelor regionale.

Astfel, noul guvern va trebui sa adopte "masuri de austeritate semnificative pentru a atinge tinta de deficit pe anul viitor".

De asemenea, reprezentantii agentiei de evaluare financiara spun ca noul guvern trebuie sa prezinte in scurt timp un plan bugetar pentru 2012 pentru a clarifica perspectivele fiscale si masurile detaliate care vor fi adoptate pentru a se asigura ca obiectivele fiscale vor fi atinse.