Seful biroului elen de statistica este anchetat sub acuzatia ca ar fi actionat impotriva intereselor nationale ale Greciei, prin prezentarea unui deficit bugetar mai mare decat cel real, ceea ce a determinat amplificarea crizei cu care se confrunta aceasta tara, potrivit Financial Times. Andreas Georgiou, care a lucrat la Fondul Monetar International pentru 20 de ani, a fost numit in 2010 in fruntea institutiei in urma unui acord cu Fondul si Comisia Europeana pentru a dezvalui statisticile reale cu privire la economia elena.

"Sunt anchetat pentru ca nu am masluit cifrele. Am vrea sa fim o institutie buna, plictisitoare, care isi face treaba. Din pacate, in Grecia statistica este un sport de contact", a declarat Georgiou.

Acuzatiile impotriva sefului Elstat, care i-ar putea soca pe oficialii Uniunii Europene, vin intr-un moment in care ministrii de finante din zona euro vor trebui sa decida marti daca vor elibera transa de opt miliarde de euro din imprumutul de salvare, care este necesara pentru plata pensiilor si salariilor din sectorul public pentru luna decembrie.

Andreas Georgiou va aparea in fata procurorilor pe 12 decembrie si ar putea fi condamnat la inchisoare pe viata daca va fi gasit vinovat pentru "tradarea intereselor tarii".

Ancheta declansata de autoritati vine in urma unei dispute publice cu privire la deficitul bugetar pe 2009. Dupa venirea lui Georgiou la conducerea agentiei de statistica, Elstat a revizuit in sens negativ cifra de deficit, de la 13,4% la 15,8% din PIB, un nivel record pentru un stat membru al zonei euro. Cifra revizuita a fost acceptata fara rezerve de Eurostat, biroul de statistica al UE.

Procurorii se bazeaza pe o solicitare a profesorului Zoe Georganta, un statistician care a fost concediat impreuna cu alti membri ai Consiliului de Administratie al Elstat de Evangelos Venizelos, ministrul de finante, la inceputul acestui an. Potrivit acesteia, deficitul pe 2009 a fost exagerat de Elstat, devenind astfel mai mare decat cel al Irlandei, Grecia fiind apoi nevoita sa adopte masuri dure de austeritate.