Deficitul bugetar cumulat al celor 17 regiuni spaniole a ajuns la 1,19% din Produsul Intern Brut (PIB), aproape de limita de 1,3% din PIB stabilita de guvernul central la sfarsitul anului 2011, a declarat luni Elena Salgado, ministrul Economiei din Spania, citata de AFP.

Autoritatile de la Madrid au ca tinta un deficit de 6% la bugetul general in acest an, in scadere de la 9,3% in 2010, insa agentiile de rating, Banca Spaniei si Comisia Europeana considera ca cifra va fi mai mare.

Agentia de evaluare financiara Moody's a cerut luni noului guvern spaniol sa adopte "masuri de austeritate semnificative" pentru a atinge tinta de deficit bugetar pentru anul viitor.

"Majoritatea solida a noului guvern este un rezultat pozitiv", insa acesta trebuie sa adopte repede masuri decisive, se arata intr-un raport al agentiei, venit la cateva zile dupa avertismente similare lansate de Standard & Poor si Fitch Ratings.

Mariano Rajoy, liderul Partidului Popular si viitorul premier, resimte din plin presiunea institutiilor internationale si a anuntat deja masuri de austeritate, chiar daca noul guvern va fi investit la 20 decembrie.

Chiar Angela Merkel, in scrisoarea de felicitare pentru castigarea alegerilor, i-a transmis ca trebuie sa "gaseasca si sa implementeze rapid reformele necesare in aceste vremuri dificile pentru Spania si pentru Europa".