Autoritatile de la Paris si Berlin lucreaza pentru consolidarea guvernantei zonei euro prin introducerea unei discipline fiscale sporite si a solidaritatii in fata crizei, a declarat marti Valerie Pecresse, ministrul francez al Bugetului, potrivit AFP. Printre masurile mentionate de oficialul francez se numara obligativitatea echilibrarii bugetelor nationale si introducerea in Constitutie a limitei de deficit.

"Lucram cu partenerii nostrii germani pentru a oferi un pact pentru o disciplina sporita in zona euro: o intoarcere la bugete echilibrate, regula de aur (constitutionala) pentru toate statele, mai multa solidaritate in zona euro, cu institutii mai puternice (...) care sa poata interveni mai eficient", a declarat Valerie Pecresse la postul de televiziune France 2.

"Toate statele trebuie sa adopte o regula: deficit zero", a adaugat ministrul Bugetului, care este si purtator de cuvant al Guvernului.

Franta si Germania au anuntat saptamana trecuta ca vor propune mai multe masuri pentru consolidarea guvernantei zonei euro, pentru a incerca sa contracareze problemele cu care se confrunta in prezent.

"Se va schimba guvernanta zonei euro, va merge cu siguranta spre o consolidare fiscala mai integrata, spre o convergenta fiscala cu vecinii nostri", a declarat la acel moment Francois Baroin, ministrul Economiei.

Presa germana a scris in acest week-end despre proiectul unui pact de stabilitate intarita pentru cateva tari din Uniunea Monetara, precum si despre o optiune care vizeaza crearea de euro-obligatiuni limitate la state care beneficiaza de ratingul AAA. Acest ultim proiect a fost dezmintit luni de guvernul german.

Purtatorul de cuvant al CE a spus ca este preferata "metoda comunitara", care plaseaza in centrul deciziilor institutiile care reprezinta Uniunea in intregul sau, precum Comisia sau Parlamentul, si nu grupari de state.