Europa se confrunta cu zece zile cruciale pentru salvarea zonei euro, dupa ce oficialii europeni au decis sa sporeasca resursele Fondului European de Stabilitate si au recunoscut ca ar putea apela la Fondul Monetar International pentru a evita un dezastru financiar, potrivit Reuters.

"Intram intr-o perioada critica de zece zile pentru a gasi o rezolvare la criza din Uniunea Europeana", a declarat Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice si monetare.

Ministrii de finante din zona euro au convenit marti seara asupra detaliilor planului de consolidare a Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), insa nu au putut preciza volumul resurselor din cauza inrautatirii rapide a conditiilor din piata. Totodata, acestia au admis ca ar putea apela la sprijinul Fondului Monetar International.

Randamentul obligatiunilor emise de Italia si Spania si-au reluat miercuri cresterea, in conditiile in care pietele considera ca masura adoptata de oficiali nu este suficienta.

Bursele din intreaga lume au scazut miercuri si euro s-a depreciat dupa ce agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a coborat ratingurile unor dintre cele mai mari banci din lume.

"Trebuie de asemenea sa reamintim ca EFSF se finanteaza deja la costuri mult mai mari decat Germania, reusind cu greu sa atraga sumele tintite la ultima licitatie si risca ca ratingul sa ii fie pus sub presiune de orice retrogradarea a calificativului Frantei", arata analistii Rabobank.

Ei au mai adaugat ca orice plan legat de EFSF este pus sub semnul intrebarii. "Este solutia de ieri, iar piata a depasit deja momentul", au mai spus acestia.