Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a declarat, joi, in timpul discursului de la Toulon despre viitorul Europei, ca Franta militeaza, alaturi de Germania, pentru realizarea unui nou tratat european care sa reformeze Uniunea Europeana, potrivit Le Monde.

Nicolas SarkozyFoto: Reuters

Discursul lui Sarkozy are loc pe fundalul negocierilor intense intre Paris si Berlin menite sa evite o propagare fatala a crizei datoriilor suverane, scrie presa franceza.

Principalele declaratii ale presedintelui francez:

- Franta este atat de angajata in lume incat nu exista nici o diferenta intre politica interna si cea externa.

- Izolarea nu este o solutie. Nu avem posibilitatea de a alege intre deschidere si izolare. Izolarea ar fi fatala pentru economia noastra, pentru locurile de munca.

- Nu vom accepta o imigratie necontrolata care sa ne strice modelul social.

- Reglementarea situatiei tuturor imigrantilor ilegali reprezinta singura modalitate certa de a crea un factor de control.

- Realitatea pe care toata lumea trebuie sa o inteleaga si sa o accepte este ca suveranitatea se exercita impreuna cu ceilalti. Europa nu inseamna mai putina suveranitate, ci suveranitate mai multa, deoarece capacitate de a actiona este mai mare.

- Singurul mod de a ne proteja este sa fim arhitectii schimbarii impreuna cu ceilalti, mai degraba decat sa ne angajam intr-o aventura solitara. [...] Daca nu acceptam globalizarea, riscam sa refacem, pas cu pas, traseul tragic care a afectat lumea in anii '30.

- Sa ne cedam locul in Consiliul de Securitate si dreptul de veto ar fi o greseala iresponsabila.

- Cu Germania si Franta unite, intreaga Europa este unita si puternica. Franta si Germania dezbinate, intreaga Europa este divizata si slabita. Lunea viitoare ma voi intalni, la Paris, cu cancelarul Angela Merkel si impreuna vom face propuneri pentru a asigura viitorul Europei.

- O convergenta intre Franta si Germania nu inseamna ca una vrea sa devina remorca celeilalte. Alegerea de a converge nu este o alegere de a imita.

- Voi face totul pentru ca Germania si Franta sa convearga si sa joace, impreuna, rolul de incredere pe care sa construim Europa.

- Europa nu mai este o alegere. Este o necesitate. Dar criza a scos la iveala slabiciuni si contradictii. Europa trebuie sa fie regandita. Trebuie sa fie reproiectata.

- Europa are nevoie de mai multi solidaritate. Dar, mai multa solidaritate cere mai multa disciplina. Este primul principiu al refondarii europene. Solidaritatea nu trebuie sa incurajeze relaxarea. Europa are nevoie de mai multa responsabilitate politica. Europa fara politica, Europa pe pilot automat care aplica orbeste regulile concurentei si ale comertului liber este o Europa care nu poate face fata crizei. Este o Europa dezarmata. Este o Europa sortita sa sufere. Nu vrem aceasta Europa.

- Europa trebuie sa fie mai democrata. Europa este un construct care nu poate reusi fara oameni. Daca oamenii sunt suspiciosi, Europa va scadea. Europa mai democrata este Europa in care cei responsabili politic decid. Mai multa politica, acesta este al doile principiu al refondarii Europei.

- Europa se va refonda invatand din lectiile crizei.

- Trebuie sa ne indreptam fara teama spre mai multe decizii luate cu majoritate calificata.

- Europa care isi deschide pietele fara sa ceara reciprocitate din partea concurentilor nu poate continua. Ea trebuie sa negocieze, pas cu pas, apararea intereselor sale comerciale. Europa care aplica in interior principiul liberei circulatii si care nu controleaza frontierele externe nu poate dura. Schengen trebuie regandit.

- Europa nu poate permite grupurilor sale industriale la mila tuturor pradatorilor din lume. Nu mai poate nega necesitatea absoluta pentru o politica industriala.

- Europa poate fi maturata de criza in cazul in care nu se schimba.

- In inima crizei europene se afla criza monedei euro. [...] Apararea monedei euro inseamna apararea Europei.

- Disparitia monedei unice ar avea consecinte dramatice pentru francezi; datoria noastra ar deveni nesustenabila. [...] Simpa iesire din zona euro ne-ar dubla datoria.

- Criza monedei unice nu se poate rezolva decat prin restaurarea credibilitatii si a increderii.

- Trebuie sa fie cat se poate de clar ca toate tarile din zona euro vor fi solidare. Trebuie sa fie clar ca, ceea ce s-a facut pentru Grecia, nu se va repeta.

- Banca Centrala Europeana joaca un rol foarte important. BCE este independenta si asa va ramane.

- Daca vrem mai multa solidaritate, avem nevoie de o mai mare disciplina fiscala [...] sa examinam bugetele in comun, sa aplicam sanctiunile mai repede si acestea sa fie mai dure pentru cei care nu isi respecta angajamentele

- Europa a dezamagit de la inceputul crizei datoriilor.

- Tratatul de la Maastricht s-a dovedit a fi imperfect. A inclus prevederi lacunare de preventie, sanctiuni niciodata aplicate.

- Intr-o situatie extrema, dupa ce am strabatut un drum atat de lung, trebuie sa revenim la elementele esentiale.

- Franta militeaza, alaturi de Germania, pentru un nou tratat european de regandire si reformare a Uniunii.

- Ne vom dezvolta impreuna, nu unii impotriva altora.

Citeste discursul integral al presedintelui francez Nicolas Sarkozy.

Discursul lui Nicolas Sarkozy are loc cu cinci luni inaintea alegerilor prezidentiale, alegeri la care viitorul UE si al Zonei Euro incep sa se impuna drept teme principale.

Reamintim ca, in timp ce Franta vrea ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa joace rolul principal in tentativa de stopare a crizei datoriilor, Germania insista intr-o integrare mai puternica a politicilor fiscale a statelor membre, temindu-se ca intrarea BCE in caruselul masurilor ar duce la cresterea inflatiei, un tabu pentru clasa politica germana. Or, o integrare mai adinca ar insemna cedarea de suveranitate din partea Statelor Membre - o chestiune delicata pentru electoratul francez care se teme de o crestere prea puternica a influentei germane.

"Va fi foarte complicat", a declarat pentru Reuters Stephane Rozes, seful companiei de consultanta politica Cap, in dimineata zilei de joi. "Daca Sarkozy vorbeste (la Toulon) despre cedarea de suveranitate va avea o problema in Franta. Daca nu vorbeste despre asta, va avea o problema cu pietele".