Informatia zilei pe subiectul crizei datoriilor suverane: Bancile centrale din zona euro ar putea directiona fonduri catre Fondul Monetar International, de pana la 200 miliarde de euro, pentru a lupta contra crizei datoriilor suverane, se arata intr-o propunere a oficialilor europeni citata de Bloomberg. Decizia ar insemna o "ocolire" a Tratatului UE, care interzice in mod explicit finantarea deficitelor bugetare prin intermediul bancilor centrale. Decizia a adus o apreciere a indicilor bursieri, dar si a sentimentului ca liderii europeni s-au decis sa faca ceva in privinta crizei care ameninta Zona Euro.

Mario Draghi, seful BCEFoto: Banca di Italia

Conform acestei propuneri, bancile centrale nationale vor directiona fonduri prin intermediul FMI, care poate incheia programe de asistenta financiara de tip preventiv cu Italia sau Spania, aceste tari fiind considerate cele mai vulnerabile in acest moment la criza datoriilor din zona euro.

Propunerea a fost discutata la reuniunea ministrilor de finante din zona euro din 29 noiembrie, la care a participat si Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, au mai aratat sursele citate, care au precizat ca negocierile se afla intr-un stadiu incipient.

Nevoia unui nou instrument anti-criza a aparut din cauza faptului ca eforturile pentru a majora resursele Fondului European de Stabilitate de la 440 miliarde de euro la 1.000 miliarde de euro nu au avut inca succes.

Pentru statele bogate, precum Germania, care nu doresc sa mai imprumute statele cu o datorie ridicata, aceast program ar reprezenta, in cazul in care s-ar materializa, o sursa de finantare care nu incalca normele europene. Tratatul UE interzice in mod explicit finantarea deficitelor bugetare prin intermediul bancilor centrale.