Guvernul portughez a ajuns la un acord cu cele mai mari patru banci ale tarii pentru transferul a 5,6 miliarde de euro de la fondurile de pensii la bugetul asigurarilor sociale, potrivit The Telegraph. Masura, care a fost aprobata de Executiv, are ca scop reducerea deficitului sub nivelul de 5,9% din PIB in acest an, obiectivul stabilit impreuna cu creditorii internationali in cadrul programului de asistenta financiara.

Masura, despre care oficialii de la Lisabona au dat asigurari ca va fi singulara, a fost necesara pentru a acoperi o "gaura" descoperita in finantele publice.

"Deficitul va fi redus sub nivelul de 5,9% din PIB", a declarat Helder Rosalino, secretar de stat pentru Administratie Publica, insa fara a da cifrele exacte.

El a mai spus, citat de AFP, ca imbunatatirea va fi posibila prin transferul partial al fondurilor de pensii de la banci la asigurarile sociale.

Portugalia a primit in luna mai un imprumut de urgenta de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, in valoare totala de 78 miliarde de euro. Portugalia a promis in schimb sa puna in aplicare un cuprinzator program de disciplina fiscala si reforme pentru a reduce deficitul, care a ajuns la 9,8% din PIB in 2010.

Miercuri, Parlamentul de la Lisabona a aprobat bugetul pe 2012, care prevede un deficit de 4,5% din PIB in 2012 si 3% din PIB in 2013.

"Nerespectarea obiectivului fiscal ar avea efecte negative pe piata (...) si consecinte foarte grave asupra institutiilor de credit", a mai spus Helder Rosalino.