Ratingul statelor din zona euro ar putea fi retrogradat de agentiile de evaluare financiara daca planul franco-german de solutionare a crizei datoriilor nu va inregistra progrese curand, a avertizat Standard and Poor's. In urma acestui avertisment, bursele europene au deschis pe rosu marti.

03,10Parlamentul Greciei a votat Bugetul pentru 2012. Masurile de austeritate au fost extinse. Grecia a adoptat miercuri bugetul pentru 2012, unul care cuprinde masuri severe de austeritate si care deschide perspectiva unui deceniu de eforturi grele in incercarea Greciei de a-si asigura viitorul in zona euro, anunta AFP si Reuters. Bugetul pe 2012 include majorari de taxe, taxe noi, reduceri la salariile functionarilor publici si reducerea numarului de angajati in sectorul public.

21,15Creditorii care finanteaza statele din Zona euro "incep sa-si piarda rabdarea" in "lipsa unei solutii perene" la criza datoriilor suverane, a declarat marti presedintele Standard and Poor's pentru Franta, care a apreciat situatia "destul de grava", relateaza AFP.

"Creditorii, deci cei care finanteaza statele, incep sa-si piarda rabdarea si asta se traduce prin acest inceput al rationalizarii creditului, o contagiune la economia reala (...), momentul este in cele din urma destul de grav", a afirmat Carole Sirou, marti seara, la radio RTL.

19,10"Ochii intregii lumi sunt intorsi spre Europa", a declarat marti secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, evocand "semnale incurajatoare" cu cateva zile inaintea summitului european de care se leaga sperante majore, relateaza AFP.

"Suntem incurajati de evenimentele din ultimele doua saptamani din Europa", a spus Geithner, intr-o conferinta de presa sustinuta la Berlin, vorbind despre programele de reforme aplicate de Italia si de Grecia si "de progresele spre un nou pact bugetar".

18.30: Propuneri radicale ale lui Herman Van Rompuy, ce urmeaza sa fie discutate miercuri de oficialii europeni - Comisia Europeana ar putea sa beneficieze de autoritatea de a impune masuri de austeritate in tarile din zona euro care au beneficiat de un plan de salvare - Grecia, Irlanda sau Portugalia, in locul guvernelor nationale. Mai mult, aceste state ar putea pierde drepturile de vot in UE, ca masura punitiva.

17.03: Premierul francez Francois Fillon a declarat marti ca destramarea zonei euro ar avea un cost exorbitant, care ar putea ajunge pana la jumatate din Produsul Intern Brut anual pentru economiile mai slabe din zona euro, potrivit AFP.

16.45: Bursele de pe Wall Street au deschis in usoara crestere marti, pe fondul prudentei investitorilor dupa avertismentul Standard & Poor's cu privire la statele din zona euro: indicele Dow Jones a urcat cu 0,14%, iar Nasdaq cu 0,05%.

16.24:Standard & Poor's a plasat sub supraveghere negativa ratingul Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) ca urmare a deciziei sale de a plasa sub supraveghere calificativele principalelor state din zona euro. Totodata, oficialii agentiei de evaluare financiara au anuntat ca vor lua in considerare daca summit-ul UE de la sfarsitul acestei saptamani de la Bruxelles va putea restabili increderea pe piata.

15.00 Avertismentul Standard & Poor's legat de posibila degradare a 15 tari europene este o actiune motivata politic, a afirmat marti austriacul Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), relateaza AFP.

13.39: O serie de politicieni germani denunta un complot american impotriva Zonei Euro, dupa amenintarea agentiei S&P de degradare a ratingului Berlinului. (Citeste mai mult aici)

12.45:Jose Manuel Barroso: Germania trebuie sa continue sa dea asigurari partenerilor sai ca va face tot posibilul pentru a mentine stabilitatea zonei euro

12.30: Cresterea economica in Zona Euro s-a plafonat la +0,2% in trimestrul III, potrivit celei de-a doua estimari publicate marti de oficiul european de statistica Eurostat, care confirma prima sa estimare.

Produsul intern brut al Zonei Euro nu a crescut decat cu 0,2% in perioada iulie - septembrie, aceeasi valoare pe care a inregistrat-o si in trimestrul precedent.

In comparatie cu trimestrul trei din 2010, PIB-ul corectat cu variatiile sezoniere a crescut cu 1,4% in Zona Euro.

12.01: Cancelarul german Angela Merkel a declarat marti la Berlin ca doreste sa "continue pe calea" reformelor, aratand astfel ca nu acorda o importanta atat de mare avertismentului Standard & Poor's.

"Vom implementa deciziile pe care le consideram importante. Este un proces lung. Vom continua pe aceasta cale" a reformelor, a spus ea in cadrul unei conferinte de presa, citata de AFP.

11.50: Jean-Claude Juncker: Amenintarea S&P este exagerata si nedreapta

Seful ministrilor de Finante din Zona Euro, Jean-Claude Juncker, a afirmat marti ca amenintarea agentiei Standard & Poor's de degradare a ratingului majoritatii statelor din regiune este "exagerata si atat de nedreapta", intr-un interviu acordat unui post german de radio si citat de AFP.

11.38: Guvernatorul Bancii Frantei, Christian Noyer, a atacat marti Standard & Poor's, spunand ca metodele agentiei de rating pentru evaluarea bonitatii suverane au devenit din ce in ce mai politice.

"Agentiile au fost unul din motoarele crizei din 2008. Au devenit si un motor al actualei crize? Aceasta este o intrebare la care trebuie sa ne gandim. Daca te uiti la modul in care S&P si-a formulat argumentele poti vedea sa si-a schimbat metodele. Metodologia a devenit mult mai politica si este mai putin legata de fundamentele economice", a spus oficialul francez citat de The Guardian.

11.07: Ministrul francez al Finantelor, Francois Baroin, a declarat luni seara ca analiza agentiei Standard & Poor's, care a anuntat ca ar putea retrograda ratingul statelor din zona euro, nu a luat in calcul propunerile franco-germane privind modificarea tratatului UE, potrivit Reuters. El a mai spus ca Guvernul francez nu va adopta noi masuri de austeritate, in pofida avertismentului S&P, ca ar putea retrograda Franta cu doua trepte.

10.57: Maria Fekter, ministrul de finante austriac, a declarat ca nu se asteapta ca Austria sa isi piarda "in acest moment" ratingul "AAA".

10.50: Euro s-a depreciat in aceasta dimineata dupa aparitia stirii privind o posibila retrogradare a ratingului tarilor din zona euro de catre S&P, ajungand la 1,3340 dolari pentru un euro.

10.27: Anuntul Standard & Poor's a afectat negativ bursele europene, care au deschis sedinta de marti pe rosu. Indicele Dax al Bursei din Frankfurt pierdea 1,38%, la 6.021,73 puncte, dupa primele minute ale sedintei, iar indicele FTSE 100 al Bursei din Londra scadea cu 0,72%, pana la 5.528,11 puncte. La Paris, indicele CAC 40 se deprecia cu 0,95%, ajungand la 3.172,93 puncte.

10.21: Agentia de evaluare Standard and Poor's a avertizat ca ratingurile tuturor celor 17 state membre ale zonei auro, inclusiv Franta si Germania, ar putea fi retrogradate daca nu se inregistreaza actiuni rapide pentru solutionarea crizei datoriilor, scrie The Telegraph.

10.18: Directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a salutat luni acordul franco-german privind un nou tratat european, dar a apreciat totusi ca acesta "nu va fi suficient in sine" in fata unei situatii economice "extrem de grave". (Citeste mai multe aici)

Luni, Franta si Germania au cazut de acord cu privire la o serie de reforme pentru solutionarea crizei datoriilor din zona euro, ce vor fi prezentate miercuri presedintelui UE, Herman Van Rompuy. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat ca noile propuneri ar include modificarea tratatului UE, in mod ideal, pentru toate cele 27 de state membre, insa liderii europeni s-au aratat gata sa elaboreze un tratat pentru cei 17 membri ai zonei euro, care ar fi deschis si altor membri ai UE.

El a mai aratat ca tratatul va include sanctiuni automate pentru statele care nu respecta regula de 3% din PIB in ceea ce priveste deficitul bugetar.

Totodata, Nicolas Sarkozy si Angela Merkel au convenit ca rolul BCE va ramane neschimbat si nu va deveni imprumutator de ultima instanta, iar in ceea ce priveste infiintarea euroobligatiunilor Sarkozy si Merkel sunt de parere ca acestea nu sunt o solutie pentru criza.