Presedintele Comisie Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut Germaniei sa continue sa dea asigurari partenerilor sai ca va face tot posibilul pentru a mentine stabilitatea zonei euro, precizand ca summit-ul UE din aceasta saptamana ar putea deveni un punct de cotitura pentru recastigarea increderii pietelor, potrivit Reuters. El a mai aratat, intr-un interviu acordat Die Welt, ca introducerea euroobligatiunilor ar putea fi o masura pe termen mediu si lung pentru a asigura stabilitatea si lichiditatea statelor din zona euro.

"Stiu ca Germania sprijina o mai buna coordonare si disciplina, precum si o abordare comprehensiva a crizei ... dar in acelasi timp Germania trebuie sa continue sa dea asigurari partenerilor sai ca va face tot posibilul sa asigure stabilitatea zonei euro, asa cum o face in cadrul actualului fond de salvare", a spus oficialul european.

Intrebat care vor fi cele mai importante decizii ale summit-ului din 8 si 9 decembrie, Barroso a enumerat masurile liderilor europeni de simplificare a procedurilor prin care un stat poate primi ajutor de la fondul de salvare si mesajul catre investitorii privati ca reducerea datoriilor Greciei este o masura exceptionala.