Standard & Poor's a coborat cu o treapta ratingul Ungariei, de la "BBB-" la "BB+", in categoria "junk", cu perspectiva negativa, potrivit The Wall Street Journal. Agentia de evaluare financiara a anuntat ca retrogradarea reflecta deteriorarea predictibilitatii si credibilitatii politicilor Ungariei.

Perspectiva negativa a ratingului inseamna ca Ungaria are "una din trei" sanse sa sufere o noua retrogradare a calificativului anul viitor daca se va constata o deteriorare a performantelor fiscale sau externe ale tarii.

Decizia vine dupa ce si Moody's a retrogradat in categoria "junk" calificativul Ungariei in luna noiembrie.

Forintul ungar s-a depreciat in fata monedei unice ca raspuns la decizia S&P, ajungand la cel mai ridicat curs din ultima saptamana. Euro a urcat la 306,42 forinti, de la 303 forinti inainte de retrogradarea ratingului Ungariei. In acelasi timp, dolarul a crescut cu 1,2%, iar francul elvetian cu 1,5%.

Reprezentantii guvernului de la Budapesta au reactionat imediat la anuntul de miercuri seara al S&P, spunand ca Executivul nu este de acord cu retrogradarea ratingului tarii, deoarece nu tine cont de eforturile de a stabiliza finantele.

"Nu suntem de acord nici cu momentul nici cu continutul masurii. Suntem nedumeriti", a declarat Gyula Pleschinger, secretar de stat in Ministerul Economiei, citat de Budapest Business Journal. El a mai adaugat ca agentia de evaluare financiara a semnalat anterior ca va astepta pana la finalizarea discutiilor cu UE si FMI inainte de a revizui ratingul tarii.

Intr-un comunicat al Ministerului Economiei, se arata ca analiza Standard & Poor's nu este bazata pe evaluarea economiei si a sistemului financiar din Ungaria, ci pe presiunile participantilor la piata care sunt interesati de consolidarea dolarului si slabirea zonei euro.