Grecia va trebui sa paraseasca zona euro daca nu va reusi sa ajunga la un acord cu creditorii sai internationali in ceea ce priveste un al doilea plan de salvare, de 130 miliarde de euro, a declarat marti un purtator de cuvant al Guvernului, citat de Reuters.

Acesta este un avertisment public neobisnuit de puternic al oficialilor eleni, in conditiile in care Atena si partenerii sai din UE au respins in repetate randuri o iesire a Greciei din zona euro, care ar provoca o agravare a crizei datoriilor de stat din regiune, si evita sa spuna ca acest lucru este un scenariu posibil.

"Acordul de salvare trebuie semnat, in caz contrar vom iesi de pe piete, vom iesi din euro. Situatia va fi mult mai grava", a declarat Pantelis Kapsis la un post de televiziune.

Grecia se afla intr-o cursa contra cronometru pentru a ajunge la o intelegere cu UE, FMI si detinatorii privati de obligatiuni privind detaliile acordului de finantare externa. Autoritatile elene trebuie sa rascumpere in martie o emisiune de obligatiuni cu o valoare semnificativa, iar daca nu obtin pana la acea data un imprumut extern risca sa intre in incapacitate de plata.

Incheierea acordului depinde de participarea voluntara a detinatorilor privati de obligatiuni ale statului elen la planul de salvare convenit in octombrie.

Oficialii greci, care trebuie sa aprobe o serie de reforme nepopulare pentru a incheia acordul de salvare, au avertizat in ultimele zile ca o revenire la drahma ar fi un "iad" si ca tara trebuie sa mentina programul de austeritate pentru a evita acest lucru.

Sondajele de opinie arata ca alegatorii greci dorec ca Guvernul sa fata tot ceea ce este nevoie pentru ca Grecia sa ramana in zona euro, chiar daca nu sunt de acord cu reformele de austeritate.

Citeste si: